nieuws

Blog: Sinterklaas, pas op voor zonnepanelen

bouwbreed Premium 2471

Blog: Sinterklaas, pas op voor zonnepanelen

Daken in Nederland zijn aan het veranderen. Zonnepanelen, groene en blauwe daken, minder schoorstenen… Al deze zaken hebben gevolgen voor Sinterklaas en zijn pieten. Kan onze Goedheiligman op 5 december nog wel gewoon het dak op?

Sinterklaas is inmiddels alweer een paar weken in het land. Gelukkig zijn er nog geen berichten verschenen van zonnepanelen die aan gorten zijn getrapt, of gras op groene daken dat van door Amerigo op is gegeten. Want Sinterklaas staat voor een steeds grotere uitdaging: hoe betreedt hij al die nieuwe daken in Nederland zonder kleerscheuren?

Vroeger was het voor hem en zijn pieten appeltje eitje. Het gevolg uit Spanje hoefde alleen maar daken op te klimmen en door de schoorsteen te glijden om pakjes af te leveren. Maar tijden veranderen. Zo liggen er eind 2017 maar liefst 6,8 miljoen zonnepanelen op onze woningen, laat branchevereniging voor zonne-energie Holland Solar weten. “Dit betekent dat Sinterklaas op ruim een half miljoen woningen op zijn hoede moet zijn”, zegt Saskia ’t Hart, van de afdeling communicatie, met een knipoog. Oke, het gaat om nog maar zo’n 7 à 8 procent van de daken. Maar tegen 2023 zijn het er nog veel meer verwacht Holland Solar: maar liefst 20 procent. Daar moet Sinterklaas toch echt iets op gaan bedenken.

Wat als Amerigo straks niet meer van het groene dak af wil?

Ook het aantal groene en blauwe daken (daken met daktuinen en waterberging) neemt komende jaren toe. Althans, dat is het doel van Stichting Rooftop Revolution. Op dit moment is nog ‘slechts’ 1 procent van alle daken in Nederland groen, maar de bedoeling is dat in 2020 gegroeid is naar 10 procent. “Deels zijn het bedrijven die op hun dak een tuin aanleggen of zorgen dat hun dak waterbergend wordt”, vertelt Suze Gehem. “Maar ook steeds meer particulieren gaan het nut van een groen of blauw dak inzien.” Groene daken bieden volgens haar veel voordelen, zo heb je een extra stukje tuin én ze werken stressverlagend. Stressverlagend? Straks moeten we nog gaan oppassen dat Sinterklaas het zo lekker vertoeven vindt op het dak, dat hij vergeet zijn pakjes te bezorgen. Of dat Amerigo het dak niet af wil, omdat hij zo lekker zit te grazen.

Schoorstenen zijn er nog genoeg

Zonnepanelen, groene daken: allemaal nieuwigheden dus voor onze oude Sint. En schoorstenen dan? Kan onze Goedheiligman daar nog wel op vertrouwen? Gert Kooij, voorzitter van het Sfeerverwarmingsgilde, laat weten dat Sinterklaas zich geen zorgen hoeft te maken. Volgens hem zijn er nog 1,2 miljoen schoorstenen in het land. Dit is dus nog een aanzienlijk aandeel. Oke, ze zijn wel iets afgenomen, vorig jaar waren er namelijk nog 1,3 miljoen (CBS). Maar Kooij denkt niet dat dit nog veel verder afneemt. “Het klopt dat er in het ‘lagere segment’ nieuwbouwwoningen dat van gas af is, geen schoorstenen meer worden gebouwd, maar in het hogere segment, worden vaak wel schoorstenen geplaatst. Vanwege het woongenot”, laat hij weten.

Gelukkig nog wel schoorstenen dus. Ook met die groene daken valt het voorlopig nog wel mee. Op dit moment lijkt het toenemend aantal zonnepanelen het grootste obstakel voor onze Sint. Is er iets wat de Goedheiligman en zijn pieten nog kunnen doen voor ze met pakjesavond weer de daken moeten betreden? “Op dit moment kan Sinterklaas zich nog wel redden op de noordzijde van de huizen”, adviseert van ’t Hart. “Daar kan de Sint nog wel overeen lopen.” Voor op de langere termijn adviseert ze om ‘Zonnepaneelpieten’ op te leiden, die weten hoe ze met panelen moeten omspringen.

Dus Sinterklaas: er is werk aan de winkel.

Reageer op dit artikel