nieuws

Amsterdamse kademuur ingestort

bouwbreed 6757

Amsterdamse kademuur ingestort
Foto Ronald Bakker Een deel van de Entrepotkade is ingestort. Het is een deel waarop een laad- en losplaats voor vrachtwagens is. De woonarken naast de kade en in de nabijheid van de kade worden naar een andere lokatie gesleept. Er was geen stroom en gas meer. De werkzaamheden voor het herstel van de kademuur zal geruime tijd in beslag nemen. De aannemer is De Klerk.

In Amsterdam is afgelopen zondag een kademuur verzakt. De oorzaak is nog onduidelijk. De hoofdstad was al langer van plan om 500 kilometer kademuur te vervangen.

Vijfhonderd kilometer Amsterdamse kade is op leeftijd en moet de komende jaren onder handen worden genomen. Afgelopen zondag bleek dat het risico van verzakking op de loer ligt: over een lengte van 25 meter stortte een kademuur ter hoogte van de Entrepotdok 86 in.

De gemeente laat de weg stabiliseren en een damwand plaatsen. De woonboten krijgen tijdens de werkzaamheden een tijdelijke ligplaats.

“Dit kwam voor ons als een verrassing”, zegt projectleider Bernard Kroeger. “Deze kade is volgens mij niet zo heel oud.”

Tegen de boot aan

Het herstel is overigens niet eenvoudig, laat hij weten. “Een deel van de kademuur ligt tegen de boot aan, dus we moeten eerst heel voorzichtig de boot weghalen.”

In korte tijd is het de tweede keer dat er iets misgaat bij een kademuur. Eerder werd Amsterdam al geconfronteerd met een sinkhole op de Marnixstraat.

“Het is een beetje een uitzonderlijke tijd. In rap tempo krijgen we te maken met problemen.”

Met allerlei preventieve maatregelen, zoals het weghalen van bomen, poogt de stad problemen bij andere kades te voorkomen.

“Never a dull moment”, typeert Kroeger. “Hoe dit kan gebeuren? Dat is een verzekeringskwestie. Het kan zijn dat een waterleiding is gesprongen, maar het kan ook zijn dat de kademuur zelf niet meer stabiel was.”

Innovatieprogramma

Rob Kuiken, projectleider bij de gemeente Amsterdam verklaarde eerder al tegenover Cobouw dat de hoofdstad op zoek is naar innovatieve manieren om alle kademuren aan te pakken. De huidige versterkingsmethoden zijn volgens hem te duur.  “Gemiddeld 10.000 euro per strekkende meter. Maatschappelijk is dat niet langer verantwoord.”

Amsterdam brengt momenteel alle kades in kaart. “De ene plek is de andere niet. Een groot deel bevindt zich in het centrum dat maakt de uitvoering extra lastig. Of er staan monumentale panden in de buurt. Dan moet je oppassen dat de panden zelf niet verzakken. Uiteindelijk willen we in 2018 een groot programma starten. Slim uitvoeren en meters maken waar het kan.”

 

 

Reageer op dit artikel