nieuws

Spierings ontwikkelt eerste hybride hijskraan ter wereld

bouwbreed Premium 2140

Spierings ontwikkelt eerste hybride hijskraan ter wereld

Na hybride graafmachines en hybride wielladers wordt straks de eerste hybride, mobiele hijskraan op de markt gebracht. De Nederlandse hijskraanfabrikant Spierings claimt hiermee een wereldprimeur te hebben.

De mobiele hijskraan die Spierings donderdagavond 16 november presenteert aan zo’n 1000 internationale gasten, draagt de naam ‘City Boy’. De kraan is namelijk speciaal ontwikkeld voor een stedelijke omgeving waarin milieueisen hoger worden en werkruimtes beperkter worden. De onderwagen wordt elektrisch aangedreven en is voorzien van een Lithium-ion accu pakket. Hierdoor kan de kraan zonder gebruik van een verbrandingsmotor naar de plaats van bestemming rijden.

Enkele uren op eigen accu hijsen

Op de hijslocatie wordt de kraan aan het netstroom aangesloten. Op deze manier kan hij volgens de fabrikant volledig emissievrij werken en wordt het geluid tot een minimum beperkt. Als er geen stroom aanwezig is, kan de City Boy enkele uren enkel op zijn eigen accupakket hijsen. Voor het rijden op de snelweg heeft de kraan een kleine dieselmotor om 80 kilometer per uur te kunnen halen. Remenergie wordt weer opgeslagen in de accu. Ook wegrijden uit stilstand kan hij op de accu.

City Boy kan makkelijk makkelijk manoeuvreren op smalle wegen

De hybride uitrusting is volgens Spierings niet ten koste gegaan van de capaciteit van de kraan. De toren kan tot 30 meter hoogte uitschuiven en de giek bereikt een lengte van 40 meter, waar hij een hijscapaciteit van 1,7 ton op de punt haalt. De kraan is gebouwd op een 3-assige onderwagen van slechts 2,5 meter breed. Daardoor kan de City Boy beter manoeuvreren op smalle wegen en in drukke steden, stelt de fabrikant. “Die ruimtebesparing is onder meer mogelijk gemaakt door gebruik te maken van een multifunctionele cabine. Deze 3-in-1-cabine fungeert zowel als truckcabine, kraancabine en liftcabine om langs de toren omhoog te gaan naar de gewenste werkhoogte”, schrijft Spierings in een bericht.

Spierings verwacht veel opzien te baren

Spierings is naar eigen zeggen de eerste fabrikant in de ‘mobiele kraanwereld’ die het is gelukt een hijskraan elektrisch te maken. Het bedrijf uit het Brabantse Oss verwacht hiermee veel opzien te baren. Dertig jaar geleden ontwikkelde het bedrijf als eerste een mobiele torenkraan door een gebruiksvriendelijke torenkraan op een compacte truck te zetten. De fabrikant groeide hiermee uit tot marktleider en de mobiele Spierings-kranen worden inmiddels in meer dan 25 landen in Europa, Azië en Afrika gebruikt door alle grote kraan- en bouwbedrijven. In 2018 verwacht Spierings zijn duizendste kraan te leveren.

Reageer op dit artikel