nieuws

School Arnhem doorstaat belastingproef en kan weer open

bouwbreed 2058

School Arnhem doorstaat belastingproef en kan weer open
Een belastingproef op Leerschool Presikhaaf in Arnhem met watergevulde tanks. Foto: Sjef Prins - APA Foto

De leerlingen van het Leerpark Presikhaaf in Arnhem volgen vanaf maandag weer lessen in hun vertrouwde gebouw. Dat heeft het schoolbestuur bekend gemaakt. De drie belastingproeven die Adviesbureau Hageman uitvoerde doorstond het gebouw goed.

Bij het doorrekenen van de constructie stuitten de onderzoekers nog wel op één plek in het het gebouw die versterking nodig heeft. Dat betreft één van de drie gymzalen voor de school voor vmbo en mbo-onderwijs. Die zaal blijft de komende weken gesloten in afwachting van nadere inspectie en herstel. Maar verder kunnen de 500 studenten en hun docenten alle ruimten van hun pand uit 2010 weer gewoon gebruiken.

Stempels onder de vloer voor de zekerheid

Vrijdag werden op drie plekken op het dak en het in het gebouw watertanks geplaatst voor een belastingproef. Die moest uitwijzen of de voegen van de breedplaatvloeren van het gebouw in staat waren om de afschuifkrachten over te dragen. Omdat het met kraanwater uit de eigen leiding niet opschoot, sprong de Arnhemse brandweer bij om de tanks snel te vullen. Zo kon snel worden vastgesteld dat de constructie toch de belasting aankon.  Als een soort vangnet waren plaatselijk stempels geplaatst, die zo’n 2 centimeter vrij bleven van de voer. Dat was achteraf gezien dus niet nodig.

Ook in Vlissingen staat een belastingproef op stapel

De belastingproef van het Leerpark Presikhaaf, was de eerste die plaatsvond sinds er twijfel ontstond over de staat van Nederlandse breedplaat- en bollenplaatvloeren, nadat de oorzaak bekend werd van de instorting van de parkeergarage in Eindhoven. Wel werden al heel wat voegconstructies in Nederlandse gebouwen intensief beklopt met een hamer.  Dat is een simpel proefje waarmee experts kunnen horen of  de breedplaat wel hecht aan het stortbeton er bovenop.  Ook werden in diverse vloeren al kernboringen gemaakt zodat de monsters onderzocht konden worden in het laboratorium.  Deze week start een vergelijkbare belastingproef met waterbassins van start in het schoolgebouw van De Combinatie in Vlissingen.

Onder de vloeren zijn eerst stempels geplaatst die 20 mm worden vrijgehouden. Foto: Sjef Prins – APA Foto

Reageer op dit artikel