nieuws

Het achtste wereldwonder is opgetrokken uit beton (en wint daarom de betonprijs)

bouwbreed Premium 2696

Het achtste wereldwonder is opgetrokken uit beton (en wint daarom de betonprijs)
Bronvermelding "Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Een ondergrondse parkeergarage met ragfijn betonwerk dat zo tot de verbeelding spreekt dat er regelmatig theatervoorstellingen en lichtshows plaatsvinden. De Parkeergarage Lammermarkt in Leiden is één van de acht projecten die woensdagavond een prijs in de wacht sleepte tijdens het betonprijsdiner van de jubilerende betonvereniging.

In Leiden noemen ze de parkeergarage inmiddels het achtste wereldwonder. En dat is niet alleen omdat deze parkeergarage met 22 meter een van de diepste ondergrondse garages is ter wereld. Het is volgens de jury van de Betonprijs  vooral een spectaculair gebouw.  Niet voor niets fungeert het regelmatig als decor voor culturele voorstellingen. Dura Vermeer en Besix waren de hoofdaannemers van het project dat de prijs in de categorie Uitvoering in de wacht sleepte. In de slappe bodem van Leiden realiseerden ze een reusachtige cilinder van diepwanden. De ronde vorm maakte stempels overbodig bij het ontgraven.  De bodem van de garage werd onderwater gestort en gewapend met een hoge dosering staalvezels die tegen de grens aan zat van wat nog verpompt kon worden.

Ook in de categorie Bruggen & Viaducten ging de prijs naar een project in Leiden: de Catharinabrug. Die is uitgevoerd in ultrahogesterktebeton en kon daardoor flinterdun worden uitgevoerd met een dek van slechts 27 centimeter dikte. Ook die constructie heeft volgens de jury alles in zich om uit te groeien tot een monument.

Grenzen van het materiaal opzoeken

Andere winnaars waren de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld, Villa K6, s’werelds grootste fietsenstalling in Utrecht, de Hybride tap van ABT in Velp, de renovatie van de Velsertunnel en de Tafelbrug Zuid- en Noordhorn. Stuk voor stuk projecten waarin  beton op een bijzondere manier is toegepast en waarin vaak de  grenzen van het materiaal worden opgezocht.

Naast alle prijzen wilde de jury nog een project in de schijnwerpers zetten waarin beton maar een bescheiden rol speelt: de Dafne Schippersbrug in Utrecht. Die was vooraf zelfs niet genomineerd voor een prijs, maar kreeg een eervolle vermelding vanwege de sleutelrol die de brug speelt in de verbinding van Leidsche Rijn met de stad Utrecht. Het dek van de hangbrug is opvallend genoeg gemaakt van prefab-betonplaten, die in het werk met een natte knoop zijn verbonden. Ook het landhoofd, nota bene in de gevel en bovenop het dak van een schoolgebouw is van beton.

Een hele reeks jubilea

Donderdag vindt in de Rotterdamse Doelen voor de 60ste keer de Betondag plaats. Daar worden voor de 40ste keer de Enci studieprijzen uitgereikt en worden nog veel meer jubilea gevierd. Voor de Betonprijs was het woensdag de 20e keer. Op de branchedag wordt ook nog stilgestaan bij het 100 jarige bestaan van NL Ingenieurs en de 70ste verjaardag van funderingsvereniging NVAF, terwijl de betonvereniging zelf dit jaar 90 jaar bestaat.

Foto's

Reageer op dit artikel