nieuws

Nieuw record orderportefeuille b&u

bouwbreed 1551

Nieuw record orderportefeuille b&u

De orderportefeuille van burgerlijke en utiliteitsbouwers is gestegen naar gemiddeld 10,2 maanden. Zo dik is de orderportefeuille nooit geweest sinds de eerste meting door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Zowel bij de woningbouw als de utiliteitsbouw zijn de werkvoorraden in september met drie tiende maand gestegen. De werkvoorraad in de woningbouw in september komt uit op 10,3 maanden. De orderportefeuille in de utiliteitsbouw komt uit op 10,1 maanden.

In de grond-, water- en wegenbouw bleef de werkvoorraad nagenoeg gelijk op 6,2 maanden. De orderportefeuille in de wegenbouw daalde met twee tiende maand tot 5,3 maanden, terwijl de orderportefeuille van de grond- en waterbouw onveranderdcbleef op 7,0 maanden.

De werkvoorraad in de totale bouw is uitgekomen op 9,1 maanden, een toename van twee tiende maand ten opzichte van augustus.

Personeelstekort bij 21 procent van de woningbouwers

Het dikker orderboek geeft nog steeds problemen bij de productie. 21 procent van de woningbouwers zegt stagnatie te ondervinden door het personeelstekort. Levertijden van materialen zorgen bij 14 procent van de bouwbedrijven tot vertraging. Tweederde van de bedrijven zegt geen stagnatie in onderhanden werk te ondervinden.

Ruim zes op de tien bedrijven beoordelen hun huidige orderpositie als normaal, ongeveer drie op de tien bedrijven beschouwt de positie als groot. Ruim drie op de tien bedrijven verwachten extra personeel in dienst te nemen. Een meerderheid (58 procent) van de bedrijven verwacht dat de prijzen zullen stijgen.

 

Reageer op dit artikel