nieuws

Meer onderzoek nodig naar dodelijk ongeval met betonblokken

bouwbreed Premium 1333

Meer onderzoek nodig naar dodelijk ongeval met betonblokken

Er is meer onderzoek nodig naar de oorzaak van het ongeval in Waalwijk met stapelblokken, waarbij twee personen om het leven kwamen. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.

De eigenaar van een kunstmestbedrijf in Waalwijk staat terecht voor een ongeval met een scheidingswand dat in 2014 plaatsvond. De muur van stapelblokken stortte onverwacht in, een medewerker van het bedrijf en een stagiair van de overbuurman kwamen daarbij om het leven.

Nalatig onderhoud, of een fout?

De eigenaar wordt nalatig onderhoud verweten, en dood door schuld ten laste gelegd. De eigenaar verdedigt dat hij nooit geweten heeft dat stapelblokken risico’s met zich meebrengen en stelt dat er in de branche ook weinig over bekend is. Bovendien voert hij aan dat de instorting mogelijk veroorzaakt is door een van de twee slachtoffers zelf. Op de ochtend van het ongeluk zou hij de wand hebben getoucheerd met een verreiker tijdens het laden van mest in de opslagruimte naast de plek des onheils.

De rechter acht voorlopig onvoldoende bewezen dat de eigenaar aansprakelijk kan worden gesteld voor het blokkendrama. Volgens de rechter is er meer onderzoek nodig. “Nog niet alle mogelijke scenario’s zijn onderzocht, daarom kan er nog geen uitspraak worden gedaan in de strafzaak tegen het bedrijf en de eigenaar”, laat de rechtbank weten in een persbericht.

Nader onderzoek

De rechtbank realiseert zich dat de beslissing tot een vervolgonderzoek voor de nabestaanden zwaar kan zijn. “Toch is het nodig om tot een weloverwogen vonnis te kunnen komen. De rechter-commissaris krijgt de opdracht een deskundige te benoemen die gaat onderzoeken wat nu de oorzaak was van het instorten van de muur. Ook zal worden onderzocht of de afwijkende werkwijze op de ochtend van het fatale incident van invloed kan zijn geweest op het instorten van de muur.”

Het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats in april 2018.

Meer verhalen uit het dossier betonblokken  
‘De dood hangt er aan vast’, reconstructie uit 2015 naar het ongeval
‘Dodelijke wand illegaal gebouwd’, onderzoeksverhaal Cobouw 2015

Reageer op dit artikel