nieuws

Geert Hurks: ‘We hadden gespaard voor tegenvallers op het RIVM-project’

bouwbreed Premium 2638

Geert Hurks: ‘We hadden gespaard voor tegenvallers op het RIVM-project’
Geert Hurks

Hurks stapt net als Heijmans uit het problematische RIVM-project. Hoeveel dat de bouwer kost, wil commissaris en grootaandeelhouder Geert Hurks niet zeggen. “Dat vind ik niet zo relevant.”

Grote bouwers zijn de laatste tijd niet meer zo happig op grote, complexe projecten. Te riskant en soms heel erg verwijderd van hun kernkwaliteiten. Toch is de stap van Hurks en Heijmans om uit het RIVM-project te stappen opvallend te noemen. “Het is in lijn met de strategie van de onderneming om zich toe te leggen op de woning-  en utiliteitsbouw en niet meer op complexe contractvormen”, is de boodschap van Hurks naar buiten. Maar in hoeverre speelt geldnood bij het Eindhovense bouwbedrijf een rol? Hurks behaalde na drie verliesjaren (2013, 2014, 2015) in 2016 weer winst. Deze zomer werd de prefabdivisie verkocht. Er was veel belangstelling voor, legt Geert Hurks, commissaris en grootaandeelhouder, uit.

Hoe gaat het met Hurks?
Geert Hurks: “Heel stevig. Goed. Wij hebben onze prefab-divisie verkocht. Ik heb de indruk dat de publieke opinie is dat we dat hebben gedaan uit een soort noodzaak. Niets is minder waar. Er was een momentum dat voorbij kwam dat zeer gunstig was. We wilden met de familie een nieuwe strategische oriëntatie met betrekking tot de toekomst van ons bedrijf. Wij hebben dus niet de divisie niet hoeven verkopen om ons bedrijf weer financieel gezond te maken. Maar het mag wel duidelijk zijn dat de verkoop bijdraagt aan een nog betere financiële positie van de onderneming.”

Waarom hebben jullie die nieuwe koers gekozen?
“Wij zijn als familie gaan nadenken toen wij zagen dat de onderneming zoals hij in zijn omvang was, met aan het roer een niet-Hurks-persoon, dat dat toch niet meeviel. Laat ik het maar zo zeggen.”

Onder de tijd van William Bontes, bedoelt u. (Bontes was in 2015 de opvolger van Geert Hurks. In 2016 vertrok hij weer – red.)
“Ja. En gelet op het feit dat het er ook niet naar uitzag dat het zou gaan veranderen, hebben we de balans opgemaakt: ok, hoe ziet de toekomst van ons bedrijf eruit? Daar ga je met elkaar over nadenken. Op dat moment waren we zeer, zeer, zeer succesvol in Londen. Ik kan u meedelen: op een gegeven moment werden we benaderd door meerdere partijen die zeiden dat ze interesse hadden in onze prefabdivisie.”

Die partijen wilden dus heel graag de prefabdivisie overnemen, en dat kwam jullie goed uit. Het tijdperk Wiliam Bontes was voorbij, jullie wilden terug naar wie jullie waren?
“Ja. En dat kwam allemaal tegelijk samen..”

Koersen jullie op een goed resultaat in 2017 af?
“Als je die transactie van het prefabbedrijf meeneemt, zeer zeker. Stel dat we de prefabdivisie niet hadden verkocht en je kijkt naar het operationele resultaat van alles bij elkaar opgeteld, dan zou het geen vetpot zijn geweest, maar dan zouden we wel zwarte cijfers hebben gedraaid.”

Hebben jullie veel verlies moeten incasseren door het voorgenomen vertrek uit het RIVM project?
“Dat vind ik niet zo relevant. Het enige wat ik wel relevant vind ik: dat we er in het verleden voor gespaard hadden om eventuele tegenvallers op te vangen.”

Jullie kunnen het makkelijk hebben?
“Ja, we hadden er rekening mee gehouden dat we misschien wat opzij moeten zetten voor het RIVM-project.”

Is deelname aan het RIVM-project achteraf gezien een inschattingsfout geweest?
“Eh…nou ja, achteraf kun je zeggen: hadden we het moeten doen? Nee. Maar op het moment dat er binnen de onderneming het besluit werd genomen om het te doen, waren er zeg maar hele andere uitgangspunten. Die hebben we natuurlijk herzien de laatste jaren.”

U bedoelt weer: er zat een andere bestuursvoorzitter?
“Inderdaad. Onze strategische agenda was toen gefocust op het proberen om in dit soort projecten succesvol te acteren. Maar de omvang en complexiteit, de grote samenwerkingsverbanden…toen keken we daar anders tegenaan dan nu.”

Geleerd en wijzer geworden?
“Ja, in het leven moet je altijd een stapje voorwaarts zetten in plaats van achteruit. Maar vaak ga je twee stappen vooruit en dan weer een stap terug. Zo gaat het.”

Nu weer vooruit.
“Ja. We hebben een mooi bedrijf in bouw en vastgoedontwikkeling. Daar willen we de komende hartstikke succesvol in zijn. We zijn er hard mee bezig om dat voor elkaar te boksen.”

Wat is de rol van uzelf daarin? Komt u aan het front, of zit u daar al?
“Nee hoor, nee nee nee nee. Het zijn bij ons de directieleden en het personeel die het moeten doen. Kijk, ik sta ze echt wel een keer bij om ze advies te geven achter de schermen. Daar is de raad van commissarissen ook voor. Maar er moeten geen verwachtingen gewekt worden dat ik weer terug in het bedrijf kom en in operationele zin me met het bedrijf ga bemoeien.”

Dus we kunnen definitief zeggen: Geert Hurks wordt nooit meer de bestuursvoorzitter van Hurks?
“Dat heb ik altijd al gezegd. Op de dag dat ik vertrok heb ik al gezegd: je moet er niet op rekenen dat ik terugkom. Ik ben geen Heintje Davids.”

Met het afschudden van complexe projecten, zoals RIVM, is het oude bouwbedrijf van Hurks weer terug?
“De vraag is of we de oude Hurks willen zijn. Hurks heeft de afgelopen periode heel veel gezichten gekend. Dat waren mooie gezichten en minder mooie gezichten. We zijn hard op weg om weer de oude, mooie Hurks te worden.”


Geert Hurks

Geert Hurks is sinds 1 januari 2016 commissaris bij het Eindhovense familiebedrijf Hurks. In september 2015 legde hij zijn functie neer als bestuursvoorzitter, na een half jaar ziekte. Rotterdammer William Bontes, die cfo was bij het bedrijf, volgde in 2015 Geert Hurks op. Een jaar later moest Bontes alweer vertrekken. Van 2013 tot en met 2015 leed het bouwconcern in totaal 47 miljoen euro verlies. In 2016 kwam de teller met een nettowinst van 5 miljoen euro weer boven nul. De omzet was vorig jaar 291 miljoen euro.

 

Naschrift redactie: Geert Hurks lijkt in bovenstaand vraaggesprek te suggereren dat William Bontes bestuursvoorzitter was toen het RIVM-project werd binnengehaald. Dat is niet zo. Ook niet ten tijde van de strategische heroriëntatie en de verkoop van de prefab betonactiviteiten. Geert Hurks laat in een reactie weten te betreuren dat die suggestie zou kunnen worden gewekt. Volgens hem doet het artikel mede daarom geen recht aan “de rol van en waardering van de voormalig ceo”.

Reageer op dit artikel