nieuws

Blog: heiers en bouwvrouwen

bouwbreed Premium 2488

Blog: heiers en bouwvrouwen

Bouwvrouwen gezocht, én honderden heiers. En een kozijn laat soms wel 33 weken op zich wachten. Het was me het bouwweekje wel.

Senioren wonen scheef. En in Scheveningen staan slimme lantaarnpalen. En ouderen zitten er relatief warmpjes bij op de woningmarkt. Het begon lekker deze week op cobouw.nl. Weer die babyboomers. Altijd weer die babyboomers. Gelukkig wil Bill Gates een slimme stad bouwen.

Mijn Noord-Hollandse collega, Marije de Leeuw, zette deze week toch wel de toon met haar verhaal over oplopende levertijden voor eigenlijk alle materialen die van een woning een woning maken. ‘Een levertijd van 33 weken. Nog nooit eerder meegemaakt.’

33 weken? Je kunt het je niet voorstellen. Een badkamer kunnen we al verbouwen binnen een dag. Een hele woning is al in een dag opgetuigd. 33 weken? Dit trage kabinet was zelfs nog sneller met formeren.

En de bouwwereld draait door. Eindhoven mag zich deze week kampioen kantoren ombouwen noemen, Rijkswaterstaat past een ingewikkelde contractvorm aan, terwijl Van Oord achter een gordijn van luchtbellen en plastic ballonnen monopalen stilletjes de bodem in slaat. Schitterende kop, maar geen idee wat monopalen zijn (ken alleen monopolie).

Bill Gates en Drenthe

Over palen gesproken. Heipalen zijn er ook te weinig. Dus hoe Bill Gates die slimme stad wil bouwen? Paalloos? Zwevend?

Wat dat betreft doet de nieuwe minister Infrastructuur en Waterstaat er misschien verstandig aan om vooral meer wegen aan te leggen richting Drenthe. Scheelt ook weer een paar klimaatbouwregels. En mijn schoonouders hebben daar al een huis. Goed onderhouden. Ook babyboomers trouwens.

Die gaan er misschien komen. Regels voor klimaatvriendelijk bouwen. Bouwen zonder hittestress. Bouwen zonder wateroverlast. Dat maakt het er niet makkelijker op. Zonder heipalen. Zonder machinisten en heiers. Met lange levertijden. Gelukkig gaat de minister van Binnenlandse Zaken zich wat actiever bemoeien met de woningmarkt.

Gebakken peren

Donderdag. Weer die babyboomers. Nu blijkt dat ze hun woningen lieten versloffen de afgelopen jaren. En de nieuwe bewoners zitten met de gebakken peren. Ze willen wel verbouwen, maar krijgen geen geld van de bank.

Het is als die duizend bruggen die kampen met achterstallig onderhoud, aldus de 65-jarige promovendus van de TU Delft. Ook een babyboomer.

Ongelofelijk toch wat er in een week tijd kan gebeuren. “Vrouwen in de bouw worden noodzaak.” Weer een verhaal van Cobouwvrouw De Leeuw. Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Meer vrouwen in de bouw.

Alleen de vrouw kan de bouw redden

De vrouw als charmeur. Als verleidster. Die met al haar charmes, de bouw misschien ook weer wat aantrekkelijker kan maken voor jongeren. Jongeren die de slimme stad van Bill Gates bouwen. Met slimme lantaarnpalen uit Scheveningen, en prefab-oplossingen van Peter Fraanje (weer een babyboomer), opdat piepjonge kopers niet langer op bejaarde scheefwoners hoeven te wachten.

 

Reageer op dit artikel