nieuws

Bij Technal levert het raam ook warmte en kou

bouwbreed Premium 1168

Bij Technal levert het raam ook warmte en kou

Een raam dat niet alleen licht doorlaat maar ook verwarmt of koelt. Aluminiumfabrikant Technal laat de mogelijkheden ervan zien op de Franse bouwbeurs Batimat. Het prototype maakt gebruik van het zogeheten Peltier-effect. 

De Franse natuurkundige Jean Peltier ontdekte al in 1834 dat een elektrische stroom die over een grensvlak tussen twee verschillende metalen loopt een temperatuurverschil oplevert. Peltier-elementen worden al decennia in elektronische apparaten gebruikt. Technal bouwde ze voor de Franse bouwbeurs Batimat in de stijlen van haar aluminiumkozijnen met het doel ruimten naar believen te verwarmen of te koelen. Per meter kozijnstijl bedraagt de warmteopbrengst zo’n 400 watt per meter. Een raam van 2,5 meter hoogte, dus met 5 meter kozijnstijl, voorzien van peltier-elementen levert een vermogen van zo’n 2000 watt. Dat is voldoende om een ruimte van een kleine 20 vierkante meter te verwarmen. Bij koeling is de opbrengst wat lager: zo’n 150 watt per strekkende meter kozijnstijl.

Kozijnmonteur wordt installateur

Pierre Philippe van Technal benadrukt dat het om een prototype gaat en dat er nog van alles onderzocht moet worden voordat het climate control window is doorontwikkeld tot een kant en klaar product. De Batimat beurs wordt benut om met architecten, aannemers, installateurs en projectontwikkelaars de discussie aan te gaan over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Niet alleen over het comfort dat het al dan niet oplevert, maar ook over de verschuiving van aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden die het op zou leveren.  Het montagebedrijf dat het kozijn plaatst moet daarmee immers ook een halve installateur zijn, die verantwoordelijk wordt voor de warmtehuishouding. Een richtprijs noemen voor het kozijn kan Philippe ook nog lang niet.

Actief akoestisch schuifraam

Op de vorige editie van de internationale bouwbeurs had Technal een prototype staan voor een actief akoestisch schuifraam.  Dat heeft het inmiddels geschopt tot kant en klaar product en is ook in de stand te vinden in het beurscomplex aan de noordkant van Parijs. Het kan worden opengezet om frisse lucht binnen te laten, terwijl het omgevingsgeluid zoveel mogelijk buitenhoudt. Dat komt door een flap aan het schuifraam die meeschuift als het wordt opengezet. Daardoor ontstaat een soort tunnel. Geluid dat naar binnen dreigt te komen wordt een paar keer weerkaatst door de wanden van die tunnel en onderweg ondeschept met het dempende materiaal waarmee die wanden zijn bekleed. Daarnaast heeft Technal in de kozijnstijlen microfoons aangebracht die anti-geluid produceren, net als bij noise-cancelling koptelefoons die door luchtreizigers wordt gebruikt om tijdens lange vluchten rustig te kunnen slapen. Het active acoustic window is volgens Philippe inmiddels toegepast in diverse woningbouwprojecten rondom Toulouse, waar Technal haar hoofdkantoor heeft. Daarbij is de passieve en variant toegepast, zonder de geavanceerde microfoons. Dat is veruit de goedkoopste variant.

 

Reageer op dit artikel