nieuws

Innovatieprijs voor PV-T panelen van Solar Energy Booster

bouwbreed Premium 1870

Innovatieprijs voor PV-T panelen van Solar Energy Booster

Solar Energy Booster heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 in de wacht gesleept. De innovatie van Jan Putman is volgens de jury van Stichting Kiemt ‘een prachtig systeem om elektriciteitsproductie via zonnecollectoren op huishoudniveau te combineren met warmteopwekking’.

Het systeem van Solar Energy Booster bestaat uit een aluminium plaat die je achter een zonnepaneel kan klikken. Hierdoor koelt het af, wat de opbrengst van een paneel vergroot. Daarnaast voert het warmte af, die wordt opgeslagen. Door de thermische energie en extra opgewekte elektriciteit te voeden aan een warmtepomp kan een modern gebouw zonder aardgas worden verwarmd. Het paneel kan dus dienen als een gecombineerde vervanger voor zowel gas als stroom.

Twee andere genomineerden

Solar Energy Booster liet twee andere genomineerden achter zich. Een was de innovatie van Bluecon International die  een zuivering voor huishoudelijk afvalwater op de markt heeft gezet. De andere genomineerde was Hymove met een efficiënt brandstofcelsysteem voor bus en truck. Solar Energy Booster heeft voor de winst een cheque van 10.000 euro ontvangen.

Hoge innovatiekracht

De prijs van Stichting Kiemt die als doel  heeft innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren, werd voor de zevende keer uitgereikt. Wilbert Menkveld van Nijhuis Industries en winnaar van de prijs van vorig jaar was een van de juryleden. “We voelden ons alsof we ons in de Champions League bevonden, zo hoog was het niveau van de genomineerden. Wat een innovatiekracht in de regio”, zei hij tijdens de uitreiking.

Naast de innovatieprijs werd ook de Ambitieprijs 2017 uitgereikt. Exergy Storage won deze met de nieuwe NaSTOR batterijtechnologie.

Reageer op dit artikel