nieuws

Google-zus bouwt stad van de toekomst

bouwbreed 3954

Google-zus bouwt stad van de toekomst
Google-zus bouwt stad van de toekomst

Alphabet, het bedrijf waartoe Google behoort, stapt in de wereld van de stedenbouw. In Toronto, Canada mag het bedrijf een stadswijk van 12 hectare bouwen, die een blauwdruk moet worden voor steden in de hele wereld.

De stadswijk met de naam Quayside krijgt stoplichten die wandelaars signaleren, robots die pakjes leveren via ondergrondse tunnels, zelfrijdende deelauto’s, duurzame energie en geavanceerde, betaalbare woningen, belooft Sidewalk Labs, het zusterbedrijf van Google. “Wonen in de stad moet goedkoper, gezonder, groener, prettiger en opwindend worden”, vinden Daniel Doctoroff, ceo van Sidewalk Labs en Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Alphabet.

De stap van Alphabet is opvallend maar niet onverwacht. Voor Alphabet is het project een experiment om technologie en data in de echte wereld te gebruiken. “Dit is een optelsom van tien jaar nadenken over hoe technologie het leven van mensen kan verbeteren”, zegt Schmidt in Financial Times.

'Wonen in de stad moet goedkoper, gezonder, groener, prettiger en opwindend worden', zeggen de makers van de nieuwe stadswijk.

‘Wonen in de stad moet goedkoper, gezonder, groener, prettiger en opwindend worden’, zeggen de makers van de nieuwe stadswijk.

Stad wordt opnieuw uitgevonden

Datatechnologiebedrijven begeven zich door het project in Toronto op de markt voor stedenbouwers en woningbouwers. Voor de bouw van de nieuwe stadswijk vragen de makers vrijstelling van bouwregels en voorschriften rond verkeer en energie. Ze hopen de stad opnieuw uit te vinden. Sidewalk Labs hoopt dat de wijk een blauwdruk wordt voor technologiegedreven stedelijke ontwikkeling in de wereld.

Justin Trudeau, de premier van Canada, maakte de overeenkomst met Sidewalk Labs dinsdag bekend in Toronto. Volgens hem is het project een “proeftuin voor nieuwe technologieën dat ons zal helpen om schonere, slimmere, groenere steden te bouwen.”

Wonen in de stad moet 'opwindend' worden.

Wonen in de stad moet ‘opwindend’ worden.

Data wordt verzamelt over gebruik van parkbankjes tot luchtverontreiniging

Wel is er bezorgdheid bij critici over privacy. De technologieën die gebruikt worden in een slimme stad, verzamelen bergen met data. Wat gebeurt daarmee? Volgens Financial Times verzamelt het bedrijf onder meer data over het geluidsniveaus, luchtverontreiniging, het gebruik van parkbankjes en vuilnisbakken.

Sidewalk Labs investeert 50 miljoen dollar in het project. De wijk wordt in eerste instantie 12 hectare groot, maar kan later uitbreiden tot 800 hectare. Google gaat als onderdeel van de deal zijn Canadese hoofdkantoor naar Toronto verplaatsen.

De stad van de toekomst heeft zelfrijdende deelauto's.

De stad van de toekomst heeft zelfrijdende deelauto’s en fietsen.

Reageer op dit artikel