nieuws

Kernboringen ontmaskeren meer gebouwen met broze breedplaatvloeren

bouwbreed 8462

Kernboringen ontmaskeren meer gebouwen met broze breedplaatvloeren
Gebouw X in Zwolle, tijdens de bouw.

Kernboringen in de betonvloeren deden de constructeurs van ABT Wassenaar dit weekeinde besluiten te adviseren om gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle te sluiten. De teller van het aantal gebouwen dat vanwege de breedplaatvloerenkwestie is gesloten staat daarmee op vijf. Vier daarvan zijn onderwijsgebouwen. 

Gebouw X is tot nu toe het eerste project waarvan naar buiten kwam dat er destructief onderzoek heeft plaatsgevonden. Bij de andere vier gebouwen die afgelopen weken werden gesloten werd dat besluit genomen op basis van het bestuderen van de tekeningen en het natrekken van de berekeningen.

Gebouw X werd gerealiseerd door aannemers Trebbe en Hegeman en werd in 2011 in gebruik genomen. Wat de onderzoekers van ABT Wassenaar precies zagen bij de kernboringen kan de woordvoerder van de Hogeschool niet vertellen. De monsters worden nu beproefd in het laboratorium. Maar de eerste bevindingen waren dusdanig dat het schoolbestuur het zekere voor het onzekere nam en direct besloot het gebouw te sluiten. De studenten hebben nu herfstvakantie, dus heel veel impact heeft het besluit op dit moment niet. Woensdag of donderdag moeten de definitieve uitkomsten beschikbaar koen. Dan moet ook duidelijk worden of er tijdelijk stempels kunnen worden geplaatst of dat er rigoureuzere maatregelen nodig zijn.

De onderzoekers van TNO en Hageman die onderzoek deden naar de instorting van de parkeergarage in Eindhoven voerden vanuit een hangbakje ook kernboringen uit om de hechting tussen de breedplaat en de druklaag te onderzoeken. Bij één van die boringen viel de onderschil van zelfverdichtend beton spontaan uit het monster en kon ook niet meer geborgen worden. Dat gegeven was wel een extra aanwijzing voor de onderzoekers dat er iets goed mis was in de hechting tussen het  zelfverdichtend beton van de breedplaat en de druklaag.

Dit weekeind werd ook nog een schoolgebouw in Krimpen aan den IJssel gesloten. Dat bericht kwam een dak na de sluiting van het Polakgebouw door Erasmusuniversiteit Rotterdam. Het bestuur van een scholenvereniging in het Brabantse Hoeven liet eerder al weten een hagelnieuw gebouw momenteel niet te betrekken vanwege vergelijkbare problemen.  Het enige niet-onderwijs gebouw dat tot nu toe werd gesloten naar aanleiding van de breedplaatvloerenkwestie was sporthal De Meent in Alkmaar. Nadat stempels waren geplaatst in de kleedkamer onder de hal kon het complex weer in gebruik worden genomen.

Ultrasone metingen

Wat de publiciteit nog nauweljiks haalde is het onderzoek naar het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel. Op de dag dat minister Plasterk zijn rondschrijven stuurde naar aannemers, ingenieursbureau’s en gemeenten meldden de constructeurs van ABT zich al in Tiel. Het gebouw is al meer dan tien jaar in gebruik en daarom zijn er door de constructeurs geen beperkingen gesteld aan het gebruik, meldt de woordvoerder van Rivierenland. Maar het onderzoek van de tekeningen is nog niet afgerond en de constructieberekeningen worden nogmaals intensief nagelopen. Kernboringen zijn nog niet uitgevoerd en het ziet er volgens de woordvoerder ook niet naar uit dat dat nodig is. Wel zullen er binnenkort ultrasone metingen worden uitgevoerd. Daarmee kunnen eventuele holtes in de betonvloer worden vastgesteld. Als er lucht zit tussen het beton van de breedplaat en de druklaag, komt het signaal van de sonar heel anders terug, dan als die twee lagen goed hechten en op elkaar aansluiten.

Reageer op dit artikel