nieuws

D66 brengt bouwen en ruimte weer bij elkaar

bouwbreed Premium 2619

D66 brengt bouwen en ruimte weer bij elkaar
Den Haag, 26 oktober 2017. Het kabinet-Rutte III en koning Willem-Alexander staan op het bordes bij Paleis Noordeinde in Den Haag.

Bouwen, wonen en ruimtelijke ordening vallen met Rutte III weer onder één ministerie. Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken krijgt de regie. Hoe pakt dit uit voor bouwregels?

Is het misschien een idee om die twee majeure wetten (Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) tegelijkertijd in te laten gaan? Dat scheelt een hoop tijd, kosten en administratieve rompslomp bij gemeenten. Om nog maar te zwijgen over al die ingewikkelde ICT-systemen waar ambtenaren mee te maken krijgen.

Tal van Eerste Kamerleden opperden het; wacht met de privatisering van het bouwtoezicht (er is ook nog veel onduidelijk) en trek gelijk op met de Omgevingswet.

Oud-minister Plasterk voor Wonen wilde er niet aan. Maar, uiteindelijk zag hij de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wel stranden in de Eerste Kamer. En dus is het plan van de senatoren om die twee ingrijpende wetswijzigingen tegelijkertijd in te laten gaan, ineens weer een serieuze optie.

D66 krijgt VRO

Helemaal omdat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren verantwoordelijk wordt voor Wonen, Bouwen én Ruimtelijke Ordening. Of liever gezegd: zij krijgt de regie over beide wetten.

Maar is ze ook gewiekst genoeg? Kan Ollongren (50) de hysterische bouwlobbyisten een beetje op afstand houden? Als we NRC mogen geloven is Ollongren gewiekst genoeg voor het klaren van ingewikkelde klusjes.

Volgens de krant kaapte ze Ruimtelijke Ordening namelijk, op de allerlaatste dag voor de samensmelting van het nieuwe kabinet, weg bij Infrastructuur. De politica met een Finse achtergrond, uit Leiden, was in 2011 bovendien de meest invloedrijke vrouw van Nederland volgens de Volkskrant.

Den Haag, 26 oktober 2017.
Het kabinet-Rutte III en koning Willem-Alexander staan op het bordes bij Paleis Noordeinde in Den Haag.

Of er echt sprake is geweest van kapen, kun je trouwens in twijfel trekken. Het zou namelijk betekenen dat ze haar eigen partijgenoot Stientje van Veldhoven, de nieuwe staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, een loer draait. Dat lijkt onwaarschijnlijk, temeer omdat Van Veldhoven wel verantwoordelijk blijft voor stank-, geluid- en andere milieuregels.

VROM terug? Welnee

De tijd zal het leren, maar duidelijk mag zijn dat Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening weer herenigd zijn. En dat komt de voorstanders van de privatisering van het bouwstelsel, misschien wel niet eens zo heel slecht uit. Maar, als deze redenering klopt, moeten vriend en vijand nog wel even tot 2021 op deze bouwwetten wachten. 

Ergens doet de verzoening van de twee ‘oude bekenden’ natuurlijk ook denken aan het voormalige ministerie van VROM. Toch willen ze daar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken helemaal niets van weten. De suggestie alleen. Het zou tegen het zere been zijn van oud-minister Stef Blok voor Wonen.

In een interview met het FD zei Blok, sinds gisteren ‘werkloos’, begin deze maand al dat het ministerie van VROM eigenlijk in 1965 al had kunnen worden afgeschaft.

Binnenlandse Zaken heeft gelijk; van een speciaal ministerie van VROM is absoluut geen sprake. En weliswaar bijt Ollongren (D66) zich de komende tijd vast in woningbouwproductiecijfers, in corporaties, en in bouwen in drukke steden, ze heeft daarnaast nog veel meer te doen.

De M van Milieu

Bovendien krijgt Ollongren over de ‘M’, die in het voormalige ministerie van VROM voor Milieu stond, dus niets te zeggen. Die taak ligt zoals gezegd op het bordje van Stientje van Veldhoven, waarmee Milieu (anders dan klimaat) bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft. VROM terug? Nee dus. Hooguit VRO als onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Jammer”, zal Desirée Uitzetter, directeur bij ontwikkelaar BPD wellicht denken. In 2016 hoopte zij nog dat de ‘oude’ VROM-minister in ere zou worden hersteld. In een interview met Cobouw  zei ze destijds:

Desirée Uitzetter

“Ten tijde van de woningnood was er altijd een ministerie van volkshuisvesting, met veel kennis van zaken. Wonen, een thuis, is een eerste levensbehoefte en maatschappelijk heel relevant. Het gaat daarbij niet sec om een nieuwbouwopgave maar vergt integraal aandacht voor ruimtelijke ordening, mobiliteit, stedenbouw, duurzaamheid, sociale cohesie en ‘community building.’”

Overigens wordt Raymond Knops, de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het Rijksvastgoedbedrijf.

 

Reageer op dit artikel