nieuws

Bouwmaterialengroothandel profiteert van piekende woningmarkt

bouwbreed Premium 2239

Bouwmaterialengroothandel profiteert van piekende woningmarkt

De omzetgroei in bouwmaterialengroothandel komt dit jaar uit ongeveer 5 procent. Voor volgend jaar wordt door ruim 80 procent van de bedrijven in de sector een omzettoename verwacht van 6 procent. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van brancheorganisatie Hibin.

De groei is vooral het gevolg van de nieuwbouwmarkt voor woningen, aldus de Hibin. “In het voorjaar 2017 bedroeg het aandeel van de woningnieuwbouw als onderdeel van de totale omzet 48 procent, in het najaar is dit opgelopen tot 57 procent. Het aandeel consumentenverkopen blijft met 16 procent van de totale omzet vrijwel gelijk aan het voorjaar 2017”.

De omzetstijging doet zich voor bij alle productgroepen. Voor 2018 wordt vooral bij de productgroepen afbouwmaterialen, ruwbouwmaterialen, ijzerwaren- en gereedschappen, naaldhout, plaatmaterialen, installatiematerialen en hardhout meer omzet verwacht

Inkoopprijzen stijgen over gehele linie

Over de hele linie stijgen de inkoopprijzen. De verwachte stijging is het hoogst voor  ruwbouwmaterialen: 83 procent van de groothandelaren rekent daar op hogere prijzen. Bij afbouwmaterialen bedraagt dat percentage 77 procent, bij ijzerwaren en gereedschappen 74 procent en bij naaldhout 73 procent.

De goede gang van zaken in de bouwmaterialenhandel heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Momenteel gaat 70 procent van de ondernemingen uit van een toename van het aantal medewerkers. Een half jaar geleden was dat nog iets meer dan de helft.

“Bedrijven zullen naar verwachting 2,7 procent fte aannemen. Een duidelijke stijging ten opzichte van de meting in het voorjaar 2017 (2,3 fte).  De respondenten geven vooral aan op zoek te zijn naar gekwalificeerd personeel (44 procent)”, aldus de Hibin.

Bedrijven bezorgd over opkomst e-commerce

Het meest bezorgd zijn de handelaren in de opkomst van e-commerce, ict en het toenemend gebrek aan geschikt personeel. Ruim 70 procent van de bedrijven geeft aan dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor de bouwmaterialensector.

Reageer op dit artikel