nieuws

Als de zonnepanelen te weinig leveren betaalt Lloyds uit

bouwbreed Premium 1803

Als de zonnepanelen te weinig leveren betaalt Lloyds uit

Producent Autarco levert een verzekerde garantie op de prestatie van haar PV-systemen.  Zodra de systemen  met louter componenten uit de eigen fabriek, minder opleveren dan verwacht, betaalt Lloyd’s of London het verschil uit in cash.

Autarco zegt de eerste producent te zijn die een prestatiegarantie biedt. Dat het tot nu toe niemand lukt om zo’n garantie te verzorgen komt volgens Ellen Minkels van Autarco doordat de meeste systemen worden samengesteld uit componenten van verschillende producenten. Zonnepanelen, omvormer, bekabeling en software zijn allemaal afkomstig van verschillende partijen. En die worden aan elkaar geknoopt door nog weer een andere partij: de installateur. Als de verwachte opbrengst niet wordt gehaald, begint het grote afschuiven van de verantwoordelijkheid en wijst iedereen naar elkaar.

Afschuifketen doorbreken

Autarco doorbreekt die afschuifketen door alles in huis te ontwikkelen. Alle componenten praten dus goed met elkaar.  Minkels: “Wij leveren zelfs de software waarmee de installateurs de ideale opstelling van de PV-systemen bepalen. Daarmee bepaalt hij de beste opstelling afhankelijk van de oriëntatie van het dak, bebouwing in de nabije omgeving, schoorstenen, bomen en andere factoren. Met dezelfde software wordt de prognose van het rendement bepaald.

De betrokken installateur kan de opbrengst van het systeem op afstand monitoren en ingrijpen als hij onregelmatigheden bespeurt. Het hele systeem is zo ingericht en de risico’s zijn zo goed in kaart gebracht dat de gerenommeerde internationale verzekeraar Lloyd’s of London er een speciale verzekering voor heeft ontwikkeld. Dat is volgens Minkels nooit eerder voor een PV-systeem gebeurd. Als het PV-systeem minder kWh oplevert dan verwacht, past Lloyd’s of London het verschil bij. De afhandeling van de polis en de verzekering gebeurt door een onafhankelijke stichting.  Wie een onderhoudscontract voor zijn Autarco-systeem heeft automatisch ook een verzekerde garantie. De contracten worden steeds aangegaan voor perioden van vijf jaar.

Einde aan dominantie van componentenmerken

Autarco is zes jaar terug opgericht door Australiër Dan Horan en Nederlander Roel van den Berg. Zij ontmoetten elkaar in Shanghai waar ze beiden werkten in de PV-industrie. Samen besloten ze de dominantie van de componentenmerken te doorbreken door geïntegreerde systemen te ontwikkelen. Productie vindt plaats in China onder strenge kwaliteitsbewaking van medewerkers van Autarco en in een fabriek in Polen. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Australië, China en Nederland en levert systemen over de hele wereld. Klanten zijn grotere afnemers als woningcorporaties, projectontwikkelaars en schoolbesturen.

Reageer op dit artikel