nieuws

AkzoNobel op fusiejacht in Amerika

bouwbreed 1056

AkzoNobel op fusiejacht in Amerika
Dura Vermeer

AkzoNobel heeft de Amerikaanse lakkenfabrikant Axalta Coatings benaderd over een mogelijke fusie. Axalta zou het voorstel nog evalueren en het is dus nog niet zeker of de twee bedrijven ook daadwerkelijk om de tafel gaan.

Het Nederlandse verf- en chemieconcern weerde eerder dit jaar toenaderingen van het Amerikaanse verfconcern PPG af. In die onrustige periode kwam de naam van Axalta ook al eens bovendrijven als mogelijk overnamedoelwit van Akzo zelf. AkzoNobel besloot uiteindelijk zijn speciaalchemietak te verkopen en zich verder op verf te concentreren.

CNV wil opheldering over beweegredenen

Vakbond CNV wil graag uitleg van AkzoNobel over de beweegredenen achter de fusiegesprekken met het Amerikaanse Axalta. “Ik hoor graag wat hier slim aan is. Het is ook niet duidelijk wat de consequenties zijn voor de activiteiten in Nederland”, stelt CNV-bestuurder Arthur Bot. Ondanks dat AkzoNobel zelf spreekt over fusiegesprekken, denkt Bot dat het meer om een overname gaat. “Het gebeurt wel vaker dat iets als een fusie wordt voorgesteld, maar dat niet blijkt te zijn.”

Koers Axalta schiet omhoog

De koers van Axalta schoot op de beurs in New York met bijna een vijfde omhoog na de berichtgeving. Het iets meer dan 150 jaar oude bedrijf heeft ruim 13.000 mensen in dienst en is actief in 130 landen. Topman en voorzitter is Charles Shaver. Het hoofdkantoor van Axalta staat in Philadelphia.

Oorsprong Axalta in Duitsland

De oorsprong van Axalta ligt bij de Duitse firma Herberts, dat werd opgericht in 1866. Door fusies en overnames werd dat later DuPont Performance Coatings (DPC), onderdeel van de Amerikaanse chemiereus DuPont. De naam wijzigde in 2013 in Axalta toen DPC werd overgenomen door investeerder Carlyle. In november 2014 ging Axalta naar de beurs, in 2015 verkocht Carlyle zijn totale belang.

Reageer op dit artikel