nieuws

Staalbedrijven Tata en ThyssenKrupp gaan samen in Europa (update)

bouwbreed 1734

Staalbedrijven Tata en ThyssenKrupp gaan samen in Europa (update)

De Europese staalactiviteiten van het Indiase Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp, gaan samen. Dat hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt. Het hoofdkantoor van de joint venture, dat de naam thyssenkrupp Tata Steel zal krijgen, komt in de regio Amsterdam.

Het gecombineerde bedrijf heeft een jaaromzet van circa 15 miljard euro en er werken circa 48.000 mensen. Het proces gaat nu de fase van boekenonderzoek en het uitonderhandelen van een definitieve deal in.

Als gevolg van de fusie zullen naar verwachting circa 4000 mensen hun baan verliezen. De helft daarvan betreft ondersteunend personeel en de andere helft productiemedewerkers. Of en hoeveel banen er in IJmuiden op de tocht staan, werd niet gedefinieerd.

Kostenvoordelen van 400 tot 600 miljoen

De kostenvoordelen worden geraamd op structureel 400 miljoen tot 600 miljoen euro. Onder meer de commerciële divisies, onderzoeksafdelingen en andere ondersteunende diensten zullen worden samengebracht. Later wordt ook gekeken hoe de capaciteit en de faciliteiten van de staalfabrieken in IJmuiden, Duisburg en Port Talbot kunnen worden verbeterd.

De bedrijven hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven ook nog afhankelijk van goedkeuring door de betreffende autoriteiten.

Tata en ThyssenKrupp waren tijden in onderhandeling over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. Er was veel weerstand tegen, uit vrees voor grootschalig banenverlies.

Opsteker voor Nederland

De komst van het hoofdkantoor van de Europese activiteiten van Tata Steel en ThyssenKrupp naar Amsterdam is een opsteker voor Nederland, laat werkgeversorganisatie VNO-NCW weten in reactie op de aankondiging van de fusie van de twee staalbedrijven.

Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar ons land, zegt voorzitter Hans de Boer. Daarnaast is het ook “een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat”.

De Boer benadrukt wel dat het met de fusie van belang is dat de Nederlandse tak van het fusiebedrijf, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zich autonoom kan ontwikkelen. Hij wijst daarbij op het economische belang van het bedrijf in Nederland met zijn 10.000 werknemers en zijn voortrekkersrol op de vlakken van duurzaamheid en innovatie.

Personeel in IJmuiden tegen voorgenomen fusie

Het personeel van Tata Steel in IJmuiden ziet niets in de voorgenomen fusie van de Europese tak van Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp. Dat komt onder meer doordat nog niet bekend is wat de fusie betekent voor de werkgelegenheid bij de voormalige Hoogovens. Volgens voorzitter van de centrale ondernemingsraad Frits van Wieringen staan, gelet op de informatie die nu voorhanden is, in IJmuiden alle “seinen op rood”.

Hij had woensdagmorgen overleg met de leiding van Tata Nederland. Van Wieringen was al bevreesd dat de fusie gepaard zou gaan met het schrappen van banen. In totaal verdwijnen er 2000 banen bij Tata Steel in Europa en 2000 bij Thyssenkrupp. Van Wieringen benadrukt dat altijd is ontkend dat een samengaan gepaard zou gaan met ontslagen. “Maar dat gebeurt nu dus wel.”

Volgens Van Wieringen zijn er nog wel meer zaken niet duidelijk en is er volgens hem nog een “lange weg te gaan” alvorens de fusie een feit is. Zo is er nog geen businessplan bekend en ontbreekt het aan een financiële onderbouwing. Ook de toekomst van het staalbedrijf is volgens de voorzitter van de ondernemingsraad nog ongewis.

ThyssenKrupp zou volgens Van Wieringen ooit hebben geroepen eigenlijk niets in staal te zien. “Wat als de Duitsers op korte termijn besluiten om weer uit de joint venture te stappen. Wat betekent dat voor de toekomst van het bedrijf”, vraagt hij zich hardop af. “Met wat we nu weten, zullen wij de fusieplannen zeker niet steunen.”

Vakbond maakt zich hard voor ontslagregelingen

Vakbond CNV zal zich hard maken voor goede regelingen voor eventueel boventallig verklaard personeel bij Tata Steel in IJmuiden. Dat meldde een woordvoerder van de bond in een reactie op de voorgenomen fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp, waardoor in totaal in Europa 4000 mensen hun baan verliezen. De exacte gevolgen voor het personeelsbestand in IJmuiden zijn nog niet duidelijk.

Volgens CNV is de voorgenomen banenreductie bij Tata en Thyssenkrupp, inherent aan fusies van grote bedrijven. Het is logisch dat gekeken wordt naar kostenvoordelen, aldus de bond, die naar eigen zeggen klaarstaat voor het personeel. ,,Kom maar door met regelingen en geld”, aldus de zegsman.

Verder wijst CNV erop dat een fusie mogelijk zelfs het beste is voor de toekomst van de bedrijven, maar dat er voor nu te weinig informatie voorhanden is om daarover een mening te vormen. ,,We weten ook niet wat er gebeurt met IJmuiden als de fusie er niet komt”, aldus CNV.

FNV sluit acties niet uit

Vakbond FNV sluit niet uit dat werknemers van Tata Steel in IJmuiden in actie komen tegen de voorgenomen fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en Thyssenkrupp. Vooral banenverlies is voor de bond reden om de werknemers tot protest te manen.

FNV erkent dat de exacte impact van de fusie op de werkgelegenheid in IJmuiden, maar ook andere productielocaties niet duidelijk is. “Maar wij zullen er alles aan doen om banenverlies te voorkomen”, zo klinkt het.

FNV maakt zich ook zorgen de zeggenschap van de Nederlanders. De vestiging in IJmuiden heeft volgens de bond nu een eigen beslissingsbevoegdheid over beleid en investeringen en beschikt daarnaast over een uitstekende onderzoeksafdeling.

 

Reageer op dit artikel