nieuws

Je dak schrobben doe je met een drone

bouwbreed 2252

Je dak schrobben doe je met een drone

De Franse fabrikant DroneVolt levert vliegende schoonmaakrobots. Sproeikoppen onder hun drones spuiten reinigingsmiddel op lastig bereikbare plekken, waarna het ingedroogde mos en vuil bij de volgende regenbui van de daken spoelt.  

Na inspecties en camera-opnames beginnen drones zachtjes aan ook andere taken uit te voeren. Verven met een kwast of roller kan de Hercules van de franse fabrikant DroneVolt nog net niet, maar sprayen van een coating is volgens Rosario de Sanctis van het bedrijf dichtbij. Spuiten van schoonmaakmiddelen op daken is sowieso al geen probleem meer. Op de innovatiecompetitie vooruitlopend op de Franse bouwbeurs Batimat, sleepte de Hercules 10 daarvoor een prijs in de wacht.

Om te kunnen reinigen wordt de Hercules gekoppeld aan een slang van maximaal 30 meter lengte. Langer kan niet omdat het gewicht van slang met inhoud dan te groot worden. Op maaiveld is de slang gekoppeld aan een pomp. De drone zelf is uitgerust met sproeiarmen die de vloeistof gelijkmatig vernevelen over een oppervlak waar hij overheen vliegt.

Productontwikkelaar De Sanctis beveelt een biologisch reinigingsmiddel aan. Dan kan met een betrekkelijk simpele pomp en een kleine drone worden gewerkt. Het middel zorgt  ervoor dat aangegroeid mos en ander organisch vuil indroogt en verkruimelt. Bij de volgende regenbui spoelt het vuil vanzelf van het dak.

Maar mocht er behoefte zijn aan zwaardere schoonmaakmiddelen op bijvoorbeeld oliebasis, dan is het mogelijk een hogedrukpomp op de grond te gebruiken. Aangezien de slang, door het grotere gewicht van de  dan ook harder aan de drone trekt, moet er wel een zwaarder type van de Hercules worden ingezet.

De drones van de Franse firma zijn sowieso multi-inzetbaar en beperken zich niet tot één taak. Op de plek van de tank en slangaansluiting kan gemakkelijk een thermische of optische camera worden geklikt. Dat kost niet meer dan een paar minuten. Ook de batterijen zijn snel verwisselbaar, zodat er weer vlot kan worden doorgevlogen.

Voor langduriger inspecties voor politiebewaking heeft DroneVolt ook apparaten die met een voedingskabel met de grond verbonden worden. Die kunnen dagen achtereen in de lucht hangen en de omgeving afspeuren. Ze kunnen maximaal 80 meter de hoogte in.

Praktijkdemonstraties zijn tijdens de Batimat-beurs die plaatsvindt van 6 tot 10 november in Parijs helaas niet mogelijk. Maar in de stand van DroneVolt krijgen de bezoekers volgens De Rosario een goede indruk wat er allemaal wel en niet kan met zijn vliegende robots. Op dit moment moeten die nog alle contact vermijden met de constructies waar ze in de buurt vliegen.  Ramen wassen en zemen op grote hoogte is dus nog lastig, net als  verven met een kwast of roller. Maar de ingenieur sluit niet uit dat dat in de nabije toekomst wel lukt door de drones met een sterke luchtstraal van de rotoren zich vast te laten drukken tegen de gevel. Met het navigatiesysteem van de drone kan de machine, heel systematisch , zelfstandig, grotere oppervlakken afwerken. Zo gebeurt dat nu ook al bij het sproeien van de schoonmaakmiddelen.

Om veilig te kunnen werken met de drones kunnen klanten cursussen volgen aan de DroneVolt Academy. Ook zullen ze een vergunning moeten aanvragen bij de luchtvaartautoriteiten in de landen waar de Drone het luchtruim kiest. Meestal moet daarvoor eerst een examen worden afgelegd.

Reageer op dit artikel