nieuws

Hoogwerker dodelijk ongeval was technisch niet in orde

bouwbreed 3019

Hoogwerker dodelijk ongeval was technisch niet in orde

Het ongeval met de verreiker vorig jaar mei in Zaltbommel, waarbij twee medewerkers van Wijnen Bouw omkwamen, is te wijten aan technische en procedurele fouten. Dat zegt advocaat Coen Verberne op basis van het onderzoeksrapport van de Inspectie SZW. Hij vertegenwoordigt de advocaat van een derde man, die bij het ongeluk zwaargewond raakte.

Verberne las het complete rapport van de Inspectie SZW van 1.249 pagina’s dat onlangs uitkwam en dat nu bij het Openbaar Ministerie ligt. Beide organisaties willen niets zeggen over de inhoud van het rapport. Het OM gaat het onderzoek bestuderen en zal daarna beslissen of er reden is voor strafrechtelijke vervolging.

De drie slachtoffers waren vorig jaar bezig met het bevestigen van een spandoek aan de gevel van een tot Van der Valk-vestiging omgebouwd pand, toen het misging. De bak van de hoogwerker met daarin de drie mannen brak af en stortte neer. Twee van hen overleefden de val van grote hoogte niet.

Keuring hoogwerker verlopen

Volgens advocaat Verberne staat er in het onderzoeksrapport dat de keuring van de hoogwerker verlopen was. Bovendien vertoonde de machine diverse mankementen, die zodanig waren dat de hoogwerker nooit goedgekeurd zou zijn bij een tijdige keuring. Zo functioneerde een hydraulisch klikmechanisme om hulpstukken aan de machine te bevestigen niet goed. De machinist had dat niet gezien en niet gecontroleerd. Verder ontbrak het mechanisme voor handmatige beveiliging dat op de machine had moeten zitten. Het lag los in een gereedschapskist. De ketting om de beveiliging te bevestigen was gebroken.

Ook zijn procedures niet goed gevolgd, las Verberne. De machinist bediende de verreiker vanuit de cabine, wat niet toegestaan is als zich mensen in de bak bevinden. De verreiker stond ook niet in de personenmodus. De machine was inclusief machinist ingehuurd bij een extern bedrijf en werd vooral ingezet om sloopafval af te voeren tijdens de verbouwing van het hotel.

Afhandeling schadevergoeding

Verberne hoopt dat de verzekeraar van het verhuurbedrijf snel zijn aansprakelijkheid erkent, zodat de schadevergoeding voor zijn cliënt afgehandeld kan worden. De man die zwaargewond raakte bij het ongeval is nog steeds aan het revalideren. Het is onduidelijk of hij ooit weer aan het werk kan.

Reageer op dit artikel