nieuws

Het tijdperk van de ijzeren spijker lijkt voorbij

bouwbreed Premium 8372

Het tijdperk van de ijzeren spijker lijkt voorbij

Nagels van hout die zich zonder voorboren in een vloerdeel of gevelplaat vast laten slaan. De Lignoloc, een van de prijswinnaars van de Batimat-innovatiewedstrijd, maakt een einde aan de hegemonie van de ijzeren spijker.

De Oostenrijkse fabrikant van bevestigingsmiddelen Beck, maakt de houten nagels van geïmpregneerd beukenhout dat onder hoge druk tijdens de productie ook nog eens flink wordt verdicht. Aan de onderkant bevindt zich een punt, een kop ontbreekt. Maar het nog geen 4 millimeter dikke staafje kan de krachten aan die bij het pneumatisch inschieten vrijkomen. Door de warmte die ontstaat terwijl hij zich in het hout boort,  vormt zich volgens de bedenkers zelfs een soort lasverbinding.   Het impregneermiddel en het lignine, het materiaal dat hout haar sterkte geeft, versmelten plaatselijk.  Daardoor kan de Lignoloc volgens Christophe Kabore de concurrentie met een stalen spijker prima aan. Ook al heeft ie geen kop.

Het systeem is volgens de productmanager in eerste instantie vooral bedoeld voor mensen die van hout houden. “En dat zijn er nogal wat”, verzekert hij. Houtbewerkers werken het liefst alleen maar met hout. Ik zeg het belangeloos want wij zijn juist groot in de verkoop van stalen nagel- en andere bevestigingssystemen. Maar we merken het telkens weer”. Kabore werkt overigens niet voor Beck, maar voor de Franse importeur Alsafix.

Los van de gevoelsmatige kant heeft de lignoloc ook een aantal duidelijke voordelen op de stalen spijker of nagel. Ten eerste vormt zich  geen koude- of warmtebrug. Ten tweede kan de nagel niet roesten. Terwijl hij door de behandeling die het verdichte beukenhout heeft ondergaan volgens Kabore ook niet gevoelig is voor rot. Gevaar dat de nagel hars gaat ‘bloeden’ is er, door het impregneren en de hitte die vrijkomt bij het aanbrengen evenmin.

Een derde voordeel is dat vloerdelen, gevelplaten of andere houten bouwdelen die zijn verbonden met de Lignoloc nagels gemakkelijk nabewerkt kunnen worden. Zagen, schaven of frezen lopen er niet op vast. De verbinding kan daardoor nagenoeg onzichtbaar worden weggewerkt.

Ten opzichte van deuvels, waarmee in de houtindustrie al wel eeuwen wordt gewerkt, is het grote voordeel dat de Lignoloc nagels een stuk sneller aan te brengen zijn. Er hoeft immers niet te worden voorgeboord. En een stukje dat eventueel uit blijft steken omdat de nagel vastloopt op een knoest, kan gemakkelijk worden afgeslagen met een hamer.

De nagels worden door Beck geleverd op grote rollen die passen in het bijbehorende pneumatische pistool. Met een druk van zo’n 7 bar jaagt dat de nagels in een oogwenk het hout in. De rollen lopen daarbij door het pneumatische apparaat, net als de patronen van een mitrailleur.De nagels zijn tot nu toe alleen verkrijgbaar in een diameter van 3,7 mm en in lengtes tot 65 mm. Aan andere diktes en lengtes wordt volgens Kabore gewerkt. Maar daarvoor moet, net als voor de eerste serie een uitvoerig test- en certificeringsprogramma worden doorlopen.

Kabore diende de Oostenrijkse vondst met zijn werkgever Alsafix,  met succes in voor de innovatiecompetitie van de franse bouwbeurs Batimat.  Tijdens die beurs begin november in Parijs, vinden er uitvoerige demonstraties plaats en kan iedereen de opvolger van de klassieke spijker aanschouwen.

 

 

Reageer op dit artikel