nieuws

Handvorm steenstrips kunnen veel milieuvriendelijker

bouwbreed 1837

Handvorm steenstrips kunnen veel milieuvriendelijker

Met de overname van Joseph Bricks verwacht de Belgische baksteenproducent Vandersanden Group op veel duurzamere manier handvormsteenstrips te produceren. Door het innovatieve procédé van Joseph gaat er veel minder materiaal verloren.   

Om handvorm baksteenstrips te produceren zaagt Vandersanden, net als veel concurrenten, tot nu toe bakstenen in tweeën. Daarbij gaat veel materiaal verloren, want het lukt maar zelden om uit één baksteen twee strips van 20 mm dikte te winnen. Door zaagverlies, vooral bij hoekelementen en door breuk worden er gemiddeld 1,6 strips gehaald uit één handvormbaksteen .

Joseph Bricks in Maasmechelen heeft een innovatief procédé ontwikkeld waarbij de handvorm strips  rechtstreeks in een mal wordt geperst. Dat gaat met de efficiency van een strengperssteen, maar dan met alle voordelen van de handvormsteen: een grillige structuur en een bont palet aan kleurschakeringen.

Ook de drogerij van Joseph Bricks is innovatief. Er wordt zoveel mogelijk met buitenlucht gedroogd. ‘s Zomers kan dat zelfs zonder bijverwarming. Voor het bakken is een extreem zuinige oven ontwikkeld, op basis van een techniek van het Nederlands Technisch Centrum voor de keramische industrie.

Joseph Bricks is vorig jaar opgericht rond de nieuwe technologie door Wim Heylen en Matthier van den Berg. Beiden hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de baksteenindustrie en blijven na de overname verbonden aan het bedrijf. De fabriek in Maasmechelen verkeert nog in de opstartfase, de handvormstrippenpers wordt in september in gebruik genomen. Er zijn inmiddels reeds een dertigtal kleuren ontwikkeld volgens het Petersen Wasserstrich tafelpersprocédé, die de steenstrips een autenthiek uiterlijk geven. Een woordvoerder

VanderSanden  is het grootste baksteenproducerende familiebedrijf in Europa. Begin dit jaar nam Vandersanden nog de Clay Division over van CRH. Het bedrijf bestaat bijna een eeuw en heeft 600 mensen aan het werk op fabrieken in België, Nederland, Frankrijk Duitsland en Groot-Britannië.  Samen produceren die jaarlijks een half miljard stenen voor de Europese markt en ver daarbuiten.

 

Reageer op dit artikel