nieuws

FNV: werkgevers houthandel gijzelen cao-overleg

bouwbreed Premium 1984

FNV: werkgevers houthandel gijzelen cao-overleg

Werkgevers in de houthandel willen pas nieuwe cao-afspraken met vakbonden als er een akkoord is over de cao in de bouwmaterialenhandel. Dit tot groot ongenoegen van FNV Bouwen en Wonen, die aanstaande donderdag ‘gewoon’ wil onderhandelen zoals gepland.

Volgens de bond willen de werkgevers in de houthandel vooral afwachten welke loonsverhoging er door werkgeversorganisatie Hibin in de bouwmaterialenhandel wordt uitonderhandeld. Daarbij lijkt mee te spelen dat in de houthandel afgelopen jaren steeds een loonsverhoging is overeengekomen, terwijl dat in de bouwmaterialenhandel niet het geval was.

FNV Bouwen en Wonen noemt dat onzin. “De werkgevers hebben last van vergeetachtigheid”, laat de vakbond weten. “Er zijn concessies gedaan die niet bij de Hibin hebben gespeeld. Hoe dan ook, om te overleggen heb je 2 partijen nodig en die zijn er nu dus niet.”

Samenvoegen cao’s slim en haalbaar

De bond ziet dat werkgevers in de houthandel steeds vaker ook in bouwmaterialen handelen. Daardoor hebben bedrijven te maken met twee verschillende cao’s. Geen ideale situatie, vindt ook zij. “Omdat de sectoren aan elkaar verwant zijn, is samenvoegen van de beide cao’s haalbaar en slim, want de verschillen zijn overbrugbaar”, aldus FNV. “Maar ook dit vinden de werkgevers te vroeg.”

Wachten op de Hibin wil de FNV-bond niet, omdat de onderhandelingen in die sector al meer dan een half jaar duren en uiterst stroef verlopen. Woensdag staat wel een nieuw gesprek op de rol, maar de vakbond verwacht niet dat het dan tot een akkoord zal komen.

“Werkgevers willen vooral meer flexibiliteit van de werknemers, maar stellen daar vrijwel niks tegenover. Ondanks de aantrekkende opdrachten in de bouwwereld is het volgens de werkgevers nog steeds niet ‘booming’. Bovendien hebben ze last van bedrijven die hun goederen via het internet aanbieden.”

Stevige brief om verder te onderhandelen

FNV heeft de werkgevers in de houthandel middels ‘een stevige brief’ opgeroepen om de onderhandelingen voort te zetten, ongeacht het resultaat bij de Hibin-cao.

Reageer op dit artikel