nieuws

‘Bouwzand is nog lang niet op in Nederland’

bouwbreed Premium 2512

‘Bouwzand is nog lang niet op in Nederland’

Terwijl grote delen van de wereld kampen met een tekort aan zand, is er in Nederland de komende jaren nog ruim voldoende bouwzand beschikbaar. Dat laat Cascade, vereniging van zand- en grindproducten, aan Cobouw weten.

Niet water of olie, maar zand. In landen als China, India, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedie- Arabië is er een groot tekort aan, zeggen wetenschappers deze week in het vakblad Science. Eerder deze zomer stelde kredietverzekeraar Euler Hermes hetzelfde probleem aan de kaak. Volgens de wetenschappers en de verzekeraar is de oprukkende verstedelijking de oorzaak. “Kusten, rivieren en oceaanbodems worden steeds verder afgeschraapt om de wereldwijde bouw te voorzien van geschikte grondstof voor cement, beton, glas en asfalt. Na water is het de meest gebruikte grondstof ter wereld. De verstedelijking die wereldwijd oprukt, jaagt de prijs van bouwzand in diverse regio’s op tot recordniveau”, verklaart Johan Geeroms, senior riskmanager van Euler Hermes.

Zand uit rivieren

Nederlandse leveranciers en bouwbedrijven hebben er geen last van. “Een zandtekort? Nee, daar kun je absoluut niet van spreken”, zegt Leoni van der Voort, directeur van Cascade, stellig. “Het bouwzand dat wij in Nederland gebruiken, komt uit onze rivieren. Dit is schitterend mooi zand, dat heel geschikt is voor de betonindustrie. Het winnen van zand gaat in ons land altijd gepaard met een rivierverruimingssproject, dat is wettelijk zo geregeld. Er staan nog zovéél van dit soort projecten op de planning, ons bouwzand is nog lang niet op.”

Te hoge transportkosten

Toch biedt onze ‘voorraad’ zand geen oplossing voor het zandtekort in de rest van de wereld, denkt Van Der Voort. “Het transporteren van zand naar een land als China of Saoedie- Arabië is geen optie. De transportkosten rijzen dan uit de pan. Tenzij die landen die kosten voor eigen rekening willen nemen natuurlijk, maar ik geloof niet dat dat gaat gebeuren.”

Reageer op dit artikel