nieuws

Bouwkosten.nl: voor schilders breken gouden tijden aan

bouwbreed 2650

Bouwkosten.nl: voor schilders breken gouden tijden aan
schilders cao

Er bestaan aanzienlijke regionale verschillen tussen de uurtarieven en salarissen van beroepsschilders in de Randstad en de rest van Nederland. Dit blijkt uit cijfers van CBBS Salarisservice en Bouwkosten.nl. Momenteel profiteren zowel ZZP’ers als schilders in loondienst in heel Nederland van de economische voorspoed.

Het is de aloude wet van vraag en aanbod. Zijn er ergens veel vakmensen nodig en is het aantal kandidaten gering, dan schieten de lonen en tarieven omhoog. Zo ook met beroepsschilders in de Randstad en vooral in de provincie Utrecht. Daarentegen is er bijvoorbeeld in Friesland, Drenthe en ook Zeeland een stuk minder werk. Het logische gevolg: lonen en tarieven lopen achter op de Randstad.

Ten opzichte van het gemiddeld landelijk uurtarief (€ 35,35) scoort Utrecht beter met € 36,75

Uit cijfers van CBBS Salarisservice in Rijswijk en Bouwkosten.nl blijkt dat in 2015-2017 de loonkosten in de provincie Utrecht gemiddeld zo’n tien à vijftien procent hoger lagen dan elders. Ook ten opzichte van het gemiddeld landelijk uurtarief (€ 35,35) scoort Utrecht beter met € 36,75.

Voor Ton van den Berge, directeur van CBBS Salarisservice, is dit geen verrassing: “Utrecht is een kleine provincie die centraal ligt aan allerlei uitvalswegen.” CBBS, opgericht in 1960, houdt zich bezig met salarisverwerking en urenregistratie van zo’n drieduizend bedrijven.

‘Tot 2013 waren er behoorlijke regionale verschillen in loonkosten en uurtarieven.’

Aangezien CBBS al ruim twintig jaar de loonkosten in de schildersbranche elke maand nauwgezet bijhoudt, signaleert Van den Berge een aantal trends. “Tot 2013 waren er behoorlijke regionale verschillen in loonkosten en uurtarieven.”

Anno 2017 werken tienduizend schilders in vaste loondienst, tegen zo’n dertigduizend rond de millenniumwisseling

De cao voor Schilders-, Afwerkings- en Glaszettingsbedrijven (SAG) van 2013-2014 heeft echter voor nivellering gezorgd. Dit vanwege zes nieuwe functieomschrijvingen met per functie maar liefst negen salarisschalen, nog afgezien van periodieken en tranches. Van den Berge: “Hierdoor konden ook schilders in dunbevolkte grensregio’s een behoorlijk salaris verdienen.”

Wel heeft deze nieuwe beloningsstructuur tijdens de crisis geleid tot grote problemen voor de zwakkere ondernemingen en veel ZZP’ers. Het gevolg is dat er anno 2017 tienduizend schilders in vaste loondienst werken, tegen zo’n dertigduizend rond de millenniumwisseling.”

Inmiddels is er een nieuwe CAO die afloopt op 30 september 2019. Deze arbeidsovereenkomst is afgesloten door branchevereniging OnderhoudNL en vakbond LBV.

‘Ongekende stijgingen: dit jaar gaan schilders in loondienst er 4,75 procent op vooruit’

Dit jaar gaan schilders in loondienst er 4,75 procent op vooruit. Van den Berge: “Met extra periodieken, tranches en functiewaarderingstoeslagen kan dat oplopen tot 7,5 procent. Dat is ongekend maar de Nederlandse schilders hebben ook jarenlang stil gestaan. Ik verwacht dat de regionale verschillen de komende jaren weer stijgen, zeker in gebieden met grote tekorten aan vaklieden.”

Ook voor de ZZP’ers breken betere tijden aan

Hoelang deze situatie zal duren, durft de CBBS-directeur niet te voorspellen. “Ik hoop dat we geen herhaling krijgen van 2008 en 2009 toen schilderbedrijven massaal personeel moesten ontslaan.”

Ook voor de ZZP’ers breken betere tijden aan. Van den Berge: “In veel regio’s hebben zelfstandigen jarenlang voor € 15 of € 20 per uur moeten werken. Nu kunnen zij weer € 35 of meer vragen. Hierdoor kunnen ze eindelijk investeren in een nieuwe bedrijfsauto of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.”

Reageer op dit artikel