nieuws

Blog: Mag ik zo gasvrij zijn…

bouwbreed 2715

Blog: Mag ik zo gasvrij zijn…

Als je nu weet dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. Als je nu weet dat bouwbedrijven prima in staat zijn om aardgasvrij te bouwen. Als je nu weet dat banken bereid zijn de meerkosten van aardgasvrij wonen te vergoeden. 

Als je nu weet dat consumenten woningen zonder gasketels toch wel afnemen, graag zelfs. Als je nu weet dat ijskappen smelten.

Als je nu weet dat het winnen van aardgas in Groningen leidt tot aardbevingen. Als je nu weet dat duizenden mensen in dat aardbevingsgebied last hebben van nachtmerries, verzakkingen en scheuren in muren.

Als je nu weet dat muren in aardgasloze woningen vrij zijn van radiatoren.

Als je nu weet dat de prijzen van duurzame energiebronnen snel zullen dalen zodra er meer mensen gebruik van maken. Als je nu weet dat ook de gasprijs zich niet laat voorspellen.

Als je nu weet dat transitie naar een aardgasvrije maatschappij te langzaam gaat om klimaatdoelen te halen. Als je nu weet dat netwerkbeheerders nog steeds aardgasleidingen vervangen voor veertig jaar, terwijl ze volgens de plannen van Europa hooguit nog 33 jaar bestaansrecht hebben.

Als je nu weet dat het zomers steeds heter wordt. Als je nu weet dat ouderen daar last van hebben. Als je nu weet dat je op een inductieplaat prima een stukje biefstuk kunt bakken. Als je nu weet dat zelfs conservatieve bouwers het fijn vinden om in een all electric-woning te wonen.

Als je dat allemaal weet.

Dan is het toch gek dat minister Kamp van Economische Zaken het bouwen van nieuwe woningen op aardgas niet verbiedt. Dan is het toch gek dat minister Kamp aardgasvrij bouwen niet gewoon verplicht?

Of zie ik iets over het hoofd?

Reageer op dit artikel