nieuws

“Ambachtsschool terug? Eindelijk een verstandig plan!”

bouwbreed 3607

“Ambachtsschool terug? Eindelijk een verstandig plan!”

“Goed idee”, “verstandig”, “ik wil wel een bijdrage leveren”. Het plan van opleidingsdirecteur Frank Knotter, om de ambachtsschool nieuw leven in te blazen, valt in goede aarde bij volgers van Cobouw op Facebook. Op één reactie na, is eigenlijk iedereen enthousiast. “Vakmanschap begint bij de ouderwetse opleiding.”

Opleidingsdirecteur Frank Knotter van Rijnmond Bouw ontvouwde deze week zijn spraakmakende plannen: de oude ambachtsschool moet weer terug in het onderwijssysteem.

Vmbo-opleidingen zijn volgens hem niet praktisch genoeg. Met als gevolg dat tal van potentiele bouwtalenten nooit voor de bouw zullen kiezen.

“Daar moet iets aan gebeuren”, vindt Knotter. Met verschillende partijen is hij in gesprek om zijn droom te realiseren. Gaat het hem lukken? De eerste reacties op zijn plannen zijn in elk geval positief.

“Eindelijk een verstandig initiatief, vakmanschap begint bij een ouderwetse vakopleiding”, reageert Evert van der Wilt op de Facebookpagina van Cobouw. Hij vervolgt. “Als vakman doe ik hier graag aan mee.”

Frank Knotter

Ook Martijn Kooistra ziet de terugkeer van de ambachtsschool wel zitten. “Goed bezig”, laat hij weten in de richting van Knotter.”

Uitwijken naar België

Dat er iets moet gebeuren aan het gebrek aan praktijklessen op het vmbo, maakt het verhaal van Peter Bakkes misschien wel duidelijk.

“Precies om die reden ben ik naar België gegaan voor mijn opleiding tot timmerman. 36 uur les in de week, waarvan 15 uur praktijk, een aantal uren technisch tekenen, een aantal uren constructieleer en een aantal uur machineleer. Aangevuld met wat uurtjes Nederlands, Engels en wiskunde.”

‘Oude opzet was zo gek nog niet’

Ook Wim Vorstelveld vindt dat lager bouwonderwijs praktischer moet. “De oude opzet was zo gek nog niet, de opleiding was duidelijk. Je werd of timmerman, of metselaar, of elektricien. Als opleidingen praktijkgerichter zijn, haken er ook niet meer zoveel leerlingen af.”

Meer bouwtalentjes kweken? Dat begint al op de basisschool, benadrukt een medewerker van Vanlagen Metselwerken.

“We moeten vaders en moeders warm maken voor een toekomst in de bouw. Het onderdeel ‘handenarbeid’ komt vaak niet verder dan knutselen. Om met Pieter Derks te spreken; we hebben twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.”

Meedenken

Ook Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland heeft een reactie geplaatst. Ook hij vindt nadenken over een nieuwe ambachtsschool “een heel goed idee”.

“Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren want sta er helemaal achter als ervaringsdeskundige!”

Gaat het Knotter lukken? De tijd zal het leren. Ongetwijfeld zijn er nog meer beren weg. Beren die Dick van der Plas ook ziet.

“Terug naar de oude opzet van een ambachtsschool lijkt mij in deze tijd niet verstandig. Er zal een juiste mix moeten komen tussen theorie en praktijk.”

Maar, ook Van der Plas stelt dat bouwonderwijs op veel vmbo’s tekortschiet. “Voor een forse groep leerlingen is het vmbo te theoretisch. Voor deze groep moet meer ruimte zijn voor praktisch gericht vakonderwijs.”

Reageer op dit artikel