nieuws

Aboutaleb zegt sorry tegen ontslagen bouwambtenaren

bouwbreed 2269

Aboutaleb zegt sorry tegen ontslagen bouwambtenaren

Privatisering van het bouwtoezicht? De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb rekent daar voorlopig niet op en wil ontslagen bouwambtenaren weer in dienst nemen, zegt hij in het AD. “De bouwaanvragen komen nu in rap tempo binnen en we kunnen niet met gelijke tred mensen aannemen.”

Aboutaleb bood tijdens het ‘Miljoenenontbijt’ van VNO-NCW zelfs zijn excuses aan. De bouwambtenaren die tijdens de crisis overbodig werden in Rotterdam wil hij allemaal een brief schrijven met de vraag of ze alstublieft weer bij de afdeling stedelijke ontwikkeling willen werken.

“Met groot ‘sorry’ eronder.”

Sorry oude collega

De burgervader rekent op een hoge bouwproductie de komende jaren: 50.000 nieuwe huizen en verduurzaming van de bestaande voorraad. “Ieder nieuw huis levert structureel twee banen op. Tel uit je winst.’’

Of ontslagen toezichthouders en vergunningverleners daadwerkelijk een brief zullen krijgen van de gemeente Rotterdam is nog onduidelijk. Aboutaleb juicht dat ik elk geval wel toe.

Jarenlang was er bij gemeenten een tendens om mensen van de afdelingen bouw- en woningtoezicht te ontslaan. Dat had alles te maken met nieuwe wetgeving die bouwtoezicht beoogde te privatiseren.

De zogeheten Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, sneuvelde echter kort voor de zomer in de Eerste Kamer. Of het nieuwe kabinet er weer aan de slag gaat, is onduidelijk.

Meer verhalen over wet kwaliteitsborging bouw: 
Hoe een gammele bouwwet vlak voor oplevering bezweek
De belofte die minister Blok nooit waarmaakte
‘Kwartiermakers saboteerden wetgevingsproces’
Interview met kwartiermaker Harry Nieman die baalt als een stekker
Wetgevingsdeskundigen waarschuwen voor broze wet 

Reageer op dit artikel