nieuws

Hoe Adriaan Visser bouwer Hegeman redde van een wisse dood

bouwbreed Premium 10404

Hoe Adriaan Visser bouwer Hegeman redde van een wisse dood

Hij kwam binnen als interim-manager, op speciaal verzoek van de toenmalige eigenaar, om het zieltogende bouwbedrijf te behoeden voor een faillissement. Ruim een jaar later mag Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle en in de sector hoegenaamd onbekend, zich eigenaar noemen van Hegeman Bouw en Infra. Hoe ging dat in zijn werk? En wat drijft deze man? “Ik doe gewoon de dingen die ik interessant en inspirerend vind.”

Zeker, hij hád op zijn lauweren kunnen gaan rusten nadat hij in 2013 op 61-jarige leeftijd afscheid nam als ceo van afvalverwerker Sita in de Benelux en Duitsland. Maar dat ligt niet in zijn aard. Adriaan Visser (65) moet wat te doen hebben. Ondernemen, problemen oplossen. Het liefst bij de wat kleinere (familie-)bedrijven. Dus heeft hij de afgelopen jaren als troublemanager diverse klussen vervuld en zei hij ook ‘ja’ toen Leo Hegeman, een goede bekende, hem eind 2015 belde met een dringend verzoek om hulp.

Hegeman Bouw en Infra – het in 1927 mede door Leo’s grootvader Harm opgerichte bouwbedrijf en vanaf 1978 uitgebouwd tot een bijna landelijk gespreide groep in onder meer infrastructuur, utiliteitsbouw en projectontwikkeling – verkeerde mede door de crisis in grote financiële problemen. Totale schuldenlast: een kleine 20 miljoen euro. Voor huisbankier Rabobank reden de middelgrote aannemer uit Nijverdal – ruim 300 medewerkers, omzet ongeveer 140 miljoen euro – over te hevelen naar de afdeling bijzonder beheer, de ziekenboeg van de bank.

Voor drie dochters – Nimberg in Havelte en Hegeman Oost en Hallink & Hammink in Nijverdal – was al faillissement aangevraagd. Maar dat was niet voldoende. Hegeman zat met de handen in het haar. Of Visser alsjeblieft orde op zaken wilde komen stellen. Anders was het over en uit voor het familiebedrijf.

Onbekend met de gewoontes en cultuur in de bouw

Van zijn ‘ja’ heeft Visser geen spijt. “Van de bouw had ik niet zoveel sjoege, behalve van het slopen dan, het recyclen”, lacht de vriendelijke, in zomerse polo en bootschoenen gestoken babyboomer aan de vergadertafel op het hoofdkantoor. “Maar bedrijfsprocessen lijken veel op elkaar. Met de gewoontes en cultuur was ik minder bekend. Dat kan echter ook een voordeel zijn. Dan kijk je er meer onbevangen tegenaan.”

Centen vergaren om schulden af te lossen. En wel in een zodanig tempo dat er voldoende werkkapitaal overbleef om aan de lopende verplichtingen te voldoen. Dat was waar Visser zich in de eerste maanden na zijn komst voornamelijk op heeft gericht. Pas in de tweede helft van het jaar kwam de focus meer te liggen op de organisatie.

Hegeman was te versnipperd geraakt en had teveel hooi op zijn vork genomen, was Visser al snel duidelijk. Dat moest anders. Hegeman Beton- en Industriebouw in Nijverdal en aannemingsmaatschappij ABM in Amersfoort: alleen daar ging de groep mee verder. De belangen in Sallandse Wegenbouw in Haarle, Hegeman Noord in Stadskanaal en het in Zwolle gevestigde Heldoorn werden verkocht, evenals de vastgoedposities.

“ABM doet veel renovatie. Dat matcht goed met de betonbouw. Die activiteiten hebben altijd winst opgeleverd en hebben we verder geïntegreerd,” legt Visser uit. “Door die afslanking staat er nu weer een mooi, levensvatbaar bedrijf.”

Anders was het over en uit

Voor eigenaar Leo Hageman en de bank hét moment op zoek te gaan naar een koper. Die zoektocht mislukte. Er waren wel gegadigden, maar die boden te weinig. Wilde Visser het bedrijf dan niet overnemen?

De tussenpaus aarzelde. “Ik heb nooit met het idee rondgelopen: ik ga ooit een bouwbedrijf kopen. Maar als je hier een jaar zit, krijg je commitment, met de medewerkers, de klanten, leveranciers. Je gaat verplichtingen aan, je wordt enthousiast. Bovendien: er was geen alternatief. Anders was het over en uit geweest.”

Visser hapte toe, financieel gesteund door de bank. Achteraf gezien precies op het juiste moment, beaamt hij. “Je ziet dat de markt weer overspannen trekjes begin te vertonen.” Al is die timing volgens hem meer geluk dan wijsheid.

Sprake van achterstallig onderhoud

Hoewel er organisatorisch, op IT- en HR-gebied nog wel sprake is van wat achterstallig onderhoud, draait Hegeman weer crescendo. De omzet en het personeelsbestand mogen dan zijn gehalveerd, de orderportefeuille is goed gevuld, tot ver in 2019. Vooral in Amsterdam, waar een projectbureau staat met zo’n 45 medewerkers, is de groep volop actief, onder meer bij de renovatie van de metrostations aan de Oostlijn en het Nationale Opera- en Ballettheater, het voormalige Muziektheater in de Stopera.

Wat Visser betreft mag daar nog wel wat meer bij. Hij wil vooral inzetten op het circulair bouwen. Dat sluit goed aan bij het renovatiewerk van ABM. Bovendien heeft hij als voormalig ceo van Sita veel ervaring met het hergebruik van bouwgrondstoffen.

Circulair bouwen heeft de toekomst, meent Visser. “Daar moet we ons in de bouw meer op toeleggen. De circulaire economie leeft, ook bij de jeugd. Voor deze toch wat stoffige sector waarin mannen van boven de veertig domineren is dat van groot belang.”

Tenminste verdubbeling winstmarge

Ook de winstgevendheid in de sector houdt volgens hem niet over. Een nettomarge van zo’n 1,5 tot 2 procent op een omzet van een kleine 75 miljoen euro vindt hij voor een bedrijf waarin zoveel geld omgaat erg mager. “Daar kun je het eigenlijk niet voor doen. Wil je een duurzaam gezonde sector dan moet je ten minste naar het dubbele.” Voor dat geld hoeft Visser het gelukkig niet meer primair te doen. Hij doet het vanuit een ‘intrinsieke betrokkenheid’. Zo’n twee dagen per week is hij op de zaak. De dagelijkse leiding is in handen van Willem van der Linde. Heel goed mogelijk dat Van der Linde een van de managers is die het bedrijf op termijn gaan overnemen.

Zo’n twee tot drie jaar, daar denkt Visser aan. Dan wil hij Hegeman weer kwijt. Verkopen kan, maar daarvan heeft hij eerlijk gezegd op dit moment niet zulke hoge verwachtingen. “Ik denk niet dat de gegadigden staan te trappelen. Voor investeerders is dit, gezien de turbulentie in de achter ons liggende periode, niet de meest sexy bedrijfstak. De positie die ik wil innemen met Hegeman als volwaardige schakel binnen de circulaire economie, in combinatie met de inmiddels aangebrachte focus en financiële fitheid van het bedrijf, zullen naar mijn stellige overtuiging de aantrekkelijkheid wel vergroten. Maar ik heb geen haast.”


Adriaan Visser | van ‘sjemie’ naar
‘hobby-aannemer’
en PEC Zwolle-voorzitter

“Een mensen-mens, maar geen allemansvriend.” Zo karakteriseert Adriaan Visser, sinds 2009 voorzitter van PEC Zwolle, voormalig ceo van afvalverwerker Sita en sinds februari dit jaar eigenaar van Hegeman Bouw en Infra, zichzelf. Iemand die goed kan luisteren, beschikt over een stevig netwerk en verscheidene bedrijven heeft geleid en uit het moeras getrokken. Puur door zoveel mogelijk zichzelf te blijven, ‘met alle plussen en minnen’.

Adriaan Visser blijft zoveel mogelijk zichzelf (Foto: PEC Zwolle)

Adriaan Visser blijft zoveel mogelijk zichzelf (Foto: PEC Zwolle)

Of het nu het aansturen is van een voetbalclub is of van een bedrijf: hij vindt het inspirerend, krijgt er energie van. Energie waarmee hij naar eigen zeggen anderen op de een of andere manier ook weet te inspireren. Een soort positieve chemie.

Chemie – of ‘sjemie’ zoals zijn vader, dorpssmid in het Veluwse Emst, placht te zeggen – was ook de studie waar Visser zich na de middelbare school op stortte. Scheikundige technologie aan de TU Twente om precies te zijn. Via verscheidene baantjes bij de overheid en semi-overheid belandde hij in 1985 in het afvalmanagement. Eerst als ceo van Cleanaway, daarna bij WATCO en de laatste twintig jaar bij Sita. Op 1 januari 2013 ging hij met vervroegd pensioen.

Welbekende afvalverwerker

Sindsdien verricht hij veel interim-klussen. Hij stelde in 2014 onder meer orde op zaken bij het eveneens noodlijdende familiebedrijf Dusseldorf, een hem welbekende afvalverwerker uit de Achterhoek die een jaar later werd overgenomen door het Duitse Remondis.

Daarnaast is hij directeur Health Investment Zwolle, een fonds dat investeert in innovatieve zorgondernemingen die zich richten op het ontwikkelen van diensten en producten voor het ‘virtuele ziekenhuis’.

PEC Zwolle is zijn derde ‘hobby’. Sinds 2009 is hij voorzitter van de eredivisieclub, destijds nog uitkomend in de Jupiler League en (dixit Visser) “één brok ellende”.

Verdrievoudiging omzet

Een duurzame positie in de middenmoot, beloofde hij de supporters na de promotie in 2012. Met gemiddeld een elfde plek, een verdrievoudiging van de omzet en gemiddeld 12.500 toeschouwers tegen 6.000 in 2009 heeft hij woord gehouden.

De voorzitter blijft ambitieus. Voor de komende vijf seizoenen mikt hij op een plaats in de subtop, tussen ploegen als Groningen en Heerenveen. Daarvoor moet de omzet naar 15 miljoen euro en de stadioncapaciteit worden uitgebreid van 13.250 naar 15.000 plaatsen. Totale kosten: 2,5 miljoen euro.

Voor alle duidelijkheid: die opdracht gaat níet naar Hegeman. Visser heeft bij PEC strenge governance-regels laten invoeren die dit soort belangenverstrengeling verbieden.

En ook al had hij het wel gewild, dan nog was het hem niet gelukt. Bij de verkoop van de Zwolse aannemer Heldoorn in 2016 heeft koper Van Wijnen Noord bedongen dat Hegeman tot 2021 niet actief mag zijn in de regio Zwolle. De overname van Hegeman door Visser was toen nog niet aan de orde.

Visser is bijzonder blij met die clausule. “Als je een publieke functie hebt moet je zulke dingen niet door elkaar laten lopen.”

Reageer op dit artikel