nieuws

Utrecht draait gaskraan dicht bij nieuwbouw

bouwbreed 3462

Utrecht draait gaskraan dicht bij nieuwbouw

De gemeente Utrecht wil dat er geen nieuwe woningen meer op aardgas worden aangesloten. Met een schuin oog wordt ook al naar de bestaande bouw gekeken. Intussen maakt Bouwend Nederland zich zorgen over het bouwtempo in de Domstad.

“De komende jaren gaat veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen”, meldt wethouder Lot van Hooijdonk in een verklaring over de donderdag afgetikte nieuw warmtevisie van de Domstad.

Volgens de wethouder kan Utrecht kan alleen klimaatneutraal worden als de stad aardgasvrij bouwt en gebruikt maakt van andere energiebronnen zoals de zon, de wind, aardwarmte en de warmte die de industrie over heeft.

Houvast aan marktpartijen

Van Hooijdonk: “Deze visie laat zien welke stappen nodig zijn om te komen tot een duurzame warmtevoorziening. Ook geeft het houvast aan marktpartijen die voor grote investeringen staan.”

Ook bestaande woningen en gebouwen wil Utrecht zo snel mogelijk aardgasvrij krijgen. Per gebied zal de gemeente bekijken naar de beste oplossingen.

Wethouder Lot van Hooijdonk

“Dit levert de wijken waar we aan de slag gaan ook veel op. Energiezuinige huizen waarmee we een flinke tijd vooruit kunnen, werkgelegenheid én een gezonde toekomst.”

Vervangen gasleidingen niet rendabel

Het vervangen van verouderde gasleidingen acht Utrecht niet langer rendabel met het oog op de landelijke afspraken om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken.

Met de ambitieuze voornemens loopt Utrecht vooruit op de landelijke wetgeving. Op dit moment geldt namelijk nog een aansluitplicht voor aardgas. Minister Kamp kondigde onlangs aan die wetgeving aan te passen. Mogelijk per 1 januari 2018. GroenLinks vindt de plannen van de minister echter te vrijblijvend.

Onlangs bleek dat ruim twee op de drie nieuwe woningen nog aardgas wordt aangesloten.

Zorgen over bouwtempo

Bouwend Nederland maakt zich intussen zorgen over de bouwproductie in Utrecht, schrijft het AD vandaag. ,,Bouwprocedures duren erg lang”, vertelt Jan Overtoom, manager Regio Randstad Noord van Bouwend Nederland. ,,En de projecten die nu worden uitgevoerd, stammen vooral uit de tijd van de economische crisis. Ik zie weinig ‘harde’ grootschalige plannen.”

‘Hoge’ kosten in Nijmegen

In Den Haag woedt momenteel een discussie over het ombouwen van bestaande woningen naar gasloos. De PVV vindt de kosten van “al gauw 60.000 euro per woning” aan de hoge kant en heeft Kamervragen gesteld over het project Hengsdal in Nijmegen.

Een warmtepomp van Johnson Controls vormt het hart van Warmtestation Harnaschpolder.

Warmtepomp

Minister Plasterk noemt het kostenplaatje een verantwoordelijkheid van de gemeente Nijmegen. Hij erkent dat het elektriciteitsnet verzwaard zal moet worden voor de geplande warmtepompen.

Glazen bol

“Hier staat tegenover dat de keuze voor Hengstdal erop is gebaseerd dat juist hier over ongeveer tien jaar de noodzakelijke vervanging van de oude gasinfrastructuur vermeden kan worden. De hierbij behorende kosten worden dus ook vermeden in de aanpassing van de infrastructuur.”

Wanneer het ombouwen van bestaande wijken naar gasloze wijken rendabel is, is volgens Plasterk niet te voorspellen.

Reageer op dit artikel