nieuws

Rechtbank: Emmen gooide bouwers niet in het diepe bij aanbesteding zwembad

bouwbreed Premium 2756

Rechtbank: Emmen gooide bouwers niet in het diepe bij aanbesteding zwembad

Zwembad Emmen bij voorbaat een gelopen race? Onzin, oordeelt de rechtbank Noord-Nederland: op de aanbesteding, de spelregels en de gunning is niets aan te merken.

De gemeente Emmen wil een nieuw zwembad. Kosten? Ongeveer 15 miljoen euro. Emmen schreef een EMVI-aanbesteding uit. Voor verschillende onderdelen konden inschrijvers extra punten halen.

Deelnemende bouwers konden vooral de blits maken met het ontwerp van de binnenzijde, duurzaamheid en de architectonische kwaliteit. “Mooie opdracht”, dachten zowel Brands Bouwgroep en Koenen Bouw (allebei uit Emmen). Allebei gingen ze ijverig aan de slag.

Prestigestrijd

Vooral voor Brands Bouwgroep was het een prestigestrijd. Al vaker viste de bouwer achter het net bij aanbestedingen van de gemeente. Koenen Bouw daarentegen scoort geregeld hoge ogen bij Emmen.

De finish naderde. Tot zo ver niets aan de hand. Tot Brands, kort voordat Emmen bekend wil maken dat Koenen Bouw de opdracht krijgt, aan de bel trok. 

De bouwer claimt dat de ‘wedstrijd’ oneerlijk is verlopen, maakt bezwaar tegen de spelregels en tegen de ‘wedstrijdleiding’. Op voorhand stond volgens Brands Bouw vast dat alleen Koenen Bouw deze wedstrijd kon winnen. Een nieuwe, onafhankelijke commissie moet alle plannen opnieuw beoordelen, vindt de gefrustreerde verliezer.

Omfloerst, maar helder genoeg

“Niet nodig” oordeelde de rechtbank Noord-Nederland afgelopen vrijdag. Volgens de rechter was Emmen “voldoende objectief en transparant” over de aanbestedingsprocedure en de gehanteerde spelregels.

“Dat één en anders – mogelijk wat omfloerst in de dagvaarding staat omschreven, kan daar niet, althans onvoldoende aan afdoen… De systematiek is en was voor partijen duidelijk”, aldus de rechtbank.

De rechter benadrukt dat Brands Bouwgroep voor aanvang van de wedstrijd vragen had kunnen stellen aan de gemeente over het reglement. Brands deed dat niet, waarmee dit kort geding, zo kort voor de finish, eigenlijk bij voorbaat kansloos was.

Reageer op dit artikel