nieuws

Flits-actie bouwbond op tweehonderd bouwplaatsen

bouwbreed 1985

Flits-actie bouwbond op tweehonderd bouwplaatsen

FNV Bouwen en Wonen bezoekt vandaag tweehonderd bouwplaatsen in het hele land om de meningen onder bouwvakkers te peilen. Dit gebeurt in het kader van de cao-onderhandelingen, die overigens volgend jaar pas starten.

“We vragen ze wat beter kan en wat ze in de komende cao geregeld willen hebben rondom veilig en gezond werken”, zegt bestuurder Hans Crombeen van de bouwbond.

Hij verwacht veel input van de bouwvakkers. Bedoeling is om er zo’n 2500 te spreken. “Bouwvakkers zijn echte vakmensen. Zij kunnen als geen ander een situatie beoordelen en ze hebben uitgesproken ideeën over hun werk en hun eigen veiligheid. Die ideeën nemen wij mee naar de onderhandelingstafel. Dit kan de aanzet zijn voor meer veiligheid en betere naleving.”

Het is voor de derde keer dat de vakbond een zogenoemde flits-actie houdt. Bij twee eerdere rondes lag de focus op eerder stoppen met werken. Dit keer staat veiligheid dus centraal. Daarbij gaat het onder andere over communicatie op de bouwplaats, werken bij vorst en hitte, steigers en het veilig aanslaan van lasten aan de kraan.

Crombeen: “In deze tijd van het jaar wordt regelmatig in de hitte gewerkt. Daarbij worden de bouwvakkers lang niet altijd goed voorzien en ontzien door de werkgever. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen te vertellen, zoals uitvoerders die goed rekening houden met de weersomstandigheden.”

Reageer op dit artikel