nieuws

De bouw richt vizier noodgedwongen op de zij-instromer

bouwbreed Premium 4385

De bouw richt vizier noodgedwongen op de zij-instromer

Nu het tekort aan bouwpersoneel groeit en de instroom van mbo-leerlingen nog niet op peil is, zoeken opleiders en werkgevers naar alternatieve kanalen om in de behoefte te voorzien. Via verschillende zij-instroomtrajecten weten opleidingsinstituut Bouwmensen en bouwuitzendbureau Vakmasters nieuw potentieel aan te boren.

Wie Robbert Lambrechts (31) aan het werk ziet, heeft de indruk dat hij al geruime tijd metselt. Maar schijn bedriegt. Ook al oogt zijn oefenmuurtje strak, tot voor kort had Lambrechts nog nooit een metseltroffel in handen gehad. De leerling-metselaar is een van de deelnemers aan het zij-instroomtraject dat Bouwmensen en Vakmasters in Bergen op Zoom in samenwerking met UWV en de gemeenten in het werkgebied aanbieden. In drie maanden worden ze klaargestoomd voor een beroep als metselaar, timmerman, schilder, tegelzetter of stukadoor.

Nadat Lambrechts zijn baan in de logistiek verloor tijdens de crisis, lukte het hem niet om weer aan de slag te komen. Hij belandde van de WW in de bijstand en raakte ook nog eens zijn huis kwijt. Via het UWV kwam hij in contact met Vakmasters dat hem attent maakte op het verkorte opleidingstraject voor nieuwkomers in de bouw. Iets heel anders dan hij gewend was, maar na vijf weken is hij overstag. “Het is ontzettend leuk om te doen en het bevalt uitermate goed.”

Het is voor Lambrechts niet zijn eerste loopbaanswitch. Ooit is hij opgeleid als sportinstructeur, maar dat beroep heeft hij nooit uitgeoefend. “Er was geen fulltimebaan in te vinden.” Dat hij de kans krijgt om in een sector te werken die nu weer zit te springen om personeel, vindt hij een mooi vooruitzicht. “Dat wil toch iedereen wel.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Net als verschillende andere vestigingen in het land zijn Vakmasters en Bouwmensen Zuid-West vorig jaar begonnen met verschillende korte, praktijkgerichte opleidingen voor zij-instromers. De gemeente Bergen op Zoom heeft hiervoor kandidaten aangeleverd die zoals dat heet ‘een afstand hebben tot de arbeidsmarkt’.

Vakmasters heeft inmiddels drie zij-instromers geplaatst bij aannemers. Een aantal anderen is net begonnen aan het traject of start binnenkort. “Dat is nog niet veel”, erkent regiomanager Babs Geldof van Vakmasters. “Maar niet iedereen heeft interesse in de bouw. Ze vinden het vies, zwaar of ze hebben moeite dat ze veel buiten moeten werken. Dan heeft het geen zin om ze op te leiden.” Een vergelijkbaar traject loopt in Goes, maar dan gericht op infrapersoneel.

zij-instromer

Babs Geldolf en Toine Visker. (Foto Erald van der Aa)

Nieuw potentieel voor de bouw is ook te vinden onder statushouders. Ook voor hen loopt in de regio Zuid-West een project waarbij ze klaargestoomd worden voor werk in de sector. Geldof: “Het zijn veelal Syriërs. Het voordeel is dat ze vaak in hun thuisland ook al gemetseld en getimmerd hebben.”

De bekendheid voor de zij-instroomtrajecten moet nog omhoog, daarom is Vakmasters volop bezig om ook andere gemeenten warm te krijgen voor het project. Maar gezien de personeelsbehoefte van de bouwbedrijven heeft Geldof er alle vertrouwen in dat het aantal zij-instromers zal toenemen. Aan de belangstelling vanuit de bouwbedrijven ligt het niet. Die willen de nieuwkomers graag hebben. Ook als ze wat ouder zijn. Dat een zij-instromer na een basisopleiding van drie maanden natuurlijk niet dezelfde kwalificaties heeft als een mbo’er die een reguliere opleiding heeft gedaan, nemen de werkgevers voor lief. Geldof: “Het is wel de bedoeling dat ze zich in de praktijk verder ontwikkelen.”

Opstap naar vast dienstverband

Zijn ze via Vakmasters eenmaal aan de slag bij een bouwbedrijf, dan zijn hun vooruitzichten goed, constateert Toine Visker, locatiemanager Bouwmensen Zuid-West en coördinator van STUC Werk en Leren in diezelfde regio, opleider voor de afbouwbranche. “Een uitzendcontract is een mooie opstap naar een vast dienstverband. Je ziet dat de bouw- en afbouw goede mensen een vast contract aanbieden. Het gaat immers om hun kapitaal.”

Naast Vakmasters zijn ook Bouwmensen en STUC in het zuidwesten van Nederland begonnen met speciale trajecten voor zij-instromers. De groep die Bouwmensen opleidt heeft eveneens een uitkering, maar volgt de reguliere mbo-opleidingen. De afgelopen jaren was er weinig belangstelling voor. Inmiddels zijn de eerste deelnemers begonnen. STUC biedt net als Vakmasters een verkort traject.

Visker: “In Breda starten we voor de afbouw een pilot met jongeren die niet in staat zijn mbo-niveau 1 te halen. Theoretisch zijn ze niet sterk, maar praktisch goed.”

In een jaar tijd worden ze bij een leerbedrijf klaargestoomd voor eenvoudige werkzaamheden in de bouw, zoals het plakken van isolatieplaten. “Er is een schreeuwende behoefte aan deze mensen”, zegt Visker. Natuurlijk willen werkgevers volgens hem graag personeel met ervaring, maar nood breekt wetten. “De nood is zo hoog dat ze zeggen: stuur ze maar door, dan leiden we ze zelf wel op, want via de reguliere kanalen kunnen we ze niet vinden.”

Personeel meer binden

Dat de markt aantrekt merkt Geldof ook aan de opbouw van het eigen personeelsbestand van Vakmasters. De jongeren stromen uit doordat ze vaak in vaste dienst kunnen komen bij het bouwbedrijf. De meesten vinden dat aantrekkelijker dan een flexibel contract via het uitzendbureau. Zo is het achtergebleven personeel van Vakmasters in korte tijd enorm vergrijsd, constateert Geldof.

“Zestig tot zeventig procent van ons bestand is vijftigplus. We hebben zelfs onlangs twee mensen van 64 in dienst genomen. Toen ik hier tweeënhalf jaar geleden begon was dat veel meer gemixt.”

Om het tij te keren en personeel meer aan zich te binden biedt Vakmasters hen daarom zelf ook steeds vaker een contract voor langere tijd, soms zelfs een vast contract.

Reageer op dit artikel