nieuws

Bouw in top 6 misstanden uitzendbureaus

bouwbreed 2812

Bouw in top 6 misstanden uitzendbureaus

Bouwers werken relatief veel samen met uitzendbureaus die hun uitzendkrachten te weinig betalen. “Maar in de tuin- en landbouw is het nog vele malen erger”, nuanceert een woordvoerder van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid SZW).

De inspectiedienst controleerde in 2016 500 uitzendbureaus die al langer in de categorie verdacht zitten. Bij zeven op de tien bedrijven trof de waakhond misstanden aan, 131 boetes zijn uitgedeeld voor in totaal ruim 1.3 miljoen euro. “Dat is echt schokkend veel”, duidt een woordvoerder van de inspectiedienst.

Onderbetaling van uitzendkrachten is de meest gemaakte overtreding. Ook in de bouw gaat het nog weleens mis. De bouw staat in de top zes van branches waar de inspectiedienst wantoestanden aantrof. Hoe vaak precies is volgens de woordvoerder van de Inspectie SZW onduidelijk. “En het zijn er ook niet zo veel vergeleken met de land- en tuinbouw”, reageert de zegsman.

Risico’s bouwbedrijven

Niet alleen uitzendbureaus zijn verantwoordelijk voor het opzettelijk uitbuiten van uitzendkrachten. Ook bedrijven die met deze uitzendbureaus samenwerken lopen risico’s. Om bouwbedrijven die regels niet goed kennen te helpen heeft de Inspectie een checklist gemaakt voor het werken met uitzendkrachten.

De toename van het aantal Polen dat naar Nederland komt, vlakt af.

Controles van de inspectiedienst zoomen in op verschillende malafide praktijken zoals illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking. Bedrijven die arbeidskrachten bij deze malafide uitzenders inhuren, kunnen zo op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren.

In 2016 ontving de inspectie meer dan 800 meldingen. Vooral Polen klagen over arbeidstijden, loon en inhoudingen. Uit de controles bleek dat ruim 200 uitzendkrachten werden onderbetaald. Meer dan de helft daarvan is Pools.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels