nieuws

Hitte: geen klachten, wel zwembadjes op de bouwplaats

bouwbreed 8172

Hitte: geen klachten, wel zwembadjes op de bouwplaats

Bij het hittemeldpunt van CNV Bouw en Infra regent het geen hitte-klachten. Op een bouwplaats van Trebbe is wel een zwembad gesignaleerd.

Draag een pet. Het liefst een nekflap. Smeer je in met zonnebrandcrème. Minstens factor 15. Drink voldoende water. Twee tot vier liter per dag. Op de website van CNV Bouw en Infra staan tal van tips om het hete weer enige weerstand te bieden. Mochten bouwvakkers dan nog steeds vragen hebben dan kunnen ze bellen.

Cobouw neemt de proef op de som. Het is twee uur, maandagmiddag. Maar om nou te zeggen dat de telefoon roodgloeiend staat. Bij CNV Bouw en Infra niets van dat alles, blijkt uit een gesprek met een ‘hittemedewerker’ van de vakbond.

“Maar je zou maar op de steiger staan nu. Misschien loopt de temperatuur daar wel op tot vijftig graden.” De man aan de andere kant van de lijn toont zijn respect aan alle bouwvakkers die ‘gewoon’ aan het werk zijn. Ondanks de hitte.

Zzp’ers werken altijd door

Is het gek dat er niet wordt gebeld? Het is toch best warm? “Dat durf ik niet te zeggen. Misschien heeft het iets met de toename van het aantal zzp’ers te maken; die werken altijd door.” En hij besluit sympathiek: “Ik denk ook aan de mensen die op het warme asfalt werken.”

Ook op sociale media speelt het warme weer nauwelijks een rol van betekenis. Charles Verheyen, beleidsadviseur Veiligheid en arbeidsomstandigheden (Railinfra) laat op twitter wel weten dat werkgevers hun medewerkers goed moeten beschermen.

Beroertes en krampen

Hij waarschuwt voor de risico’s, variërend van warmte-uitslag, hittekrampen en hitte-uitputting tot zelfs een hitteberoerte.

Ook de kans op ongevallen is groter bij hogere temperaturen, stelt Verheyen. Zijn tips? draag koelvesten of koelpetten. Verschuif werktijden en houd extra rustpauzes.

Opblaasbadje

Vermoedelijk de mooiste tips komen op twitter voorbij. BAM Bouw en Techniek speelt erg in op het groepsgevoel: Drink veel water, smeer je goed in, en pas goed op elkaar. Trebbe heeft de meest ludieke oplossing: een opblaaszwembad. “Misschien niet origineel misschien, wel doeltreffend”, staat boven de foto op twitter, waarop een bouwvakker in een opblaasbadje valt te bewonderen.

Op de stoep van Bouwend Nederland

Verheyen van Bouwend Nederland ziet zichzelf nog niet één twee drie zitten op de stoep van Bouwend Nederland in een zwembadje. “Ik moet zeggen dat onze klimaatbeheersing het redelijk goed doet.”

Dat het warm is, merkt hij ook wel. “Maar los van het feit dat het maar een beperkt aantal dagen dit weer is, loopt de temperatuur nog niet op richting 40 graden.” 

Mocht dat over een tijdje wel het geval zijn, dan gaat hij ervan uit dat werkgevers gepaste maatregelen nemen. “Gezondheid en veiligheid staan hoog bij ons in het vaandel.”

Hittetips CNV

  1. Drink voldoende water 2 tot 4 liter per dag
  2. Smeer je in met zonnebrandcrème, minstens factor 15.
  3. Draag een T-shirt, liefst met lange mouwen!
  4. Draag een pet, het liefst met nekflap.
  5. Kijk of je wat vaker kan pauzeren en vermijd zoveel mogelijk zwaar lichamelijk werk in de directe zon (vooral op het warmst van de dag, tussen 12 en 15 uur)
  6. Sta je op de steiger? Vraag je werkgever om de steiger af te schermen (met stof), zodat je niet in de directe zon staat.
  7. Toch verbrand? Gebruik calendulacrème.
Reageer op dit artikel