nieuws

Bouw twee hoge torens Amsterdam-Noord gestart

bouwbreed 2670

Bouw twee hoge torens Amsterdam-Noord gestart

Het duurt niet lang meer en dan worden filmmuseum Eye en de A’dam Toren overschaduwd door twee nieuwe hoge torens aan de noordoever van het IJ. Deze week is Züblin begonnen met de bouw van de Y-torens: een congrescentrum annex hotel en een woontoren van respectievelijk 110 en 100 meter hoog.

De Y-torens zijn een project van het Oostenrijkse investeringsfonds APM en projectontwikkelaar IES. Het Duitse Maritim, dat een huurcontract van vijftig jaar tekende, gaat het hotel uitbaten. Team V Architectuur ontwierp het complex, dat na 2020 plaats biedt aan bijna 600 hotelkamers en 250 appartementen.

Congrescentrum, wellnesscentre en skybar

Congreshotel en woontoren Overhoeks bestaat uit twee torens van 110 m hoog (hoteltoren) en 100 m hoog (woontoren). Het congrescentrum en wellnesscentrum zullen een plek krijgen in de vierlaagse plint, met daaronder een tweelaagse splitlevel parkeergarage. In de bovenste lagen van de hoteltoren komt onder andere een skybar.

Technisch gezien is de inpassing van de verschillende functies naast, onder en boven elkaar volgens hoofdconstructeur Van Rossum een uitdaging. Zo zal op het dak van de congreszalen, met vrije overspanningen tot wel. 40 meter, een daktuin worden aangelegd die door de hotelgasten en bezoekers van het welnesscentrum kan worden gebruikt.

Zalen schuiven deels onder torens

Een andere uitdaging betreft de constructie van de congreszalen. Die moet losstaand van de beide torens uitgevoerd worden in verband met het voorkomen van geluidshinder. Doordat de zalen ook deels onder de torens schuiven zijn constructieve oplossingen nodig.

Foto's

Reageer op dit artikel