nieuws

Dag van de Bouw: opruimen, vegen en linten plaatsen

bouwbreed 1694

Dag van de Bouw: opruimen, vegen en linten plaatsen

De Dag voor de Bouw: 129 bouwplaatsen zijn er klaar voor. Voor de 12e keer op rij gaan de bouwhekken open en stromen tienduizenden bezoekers binnen om een kijkje te nemen. “Dat betekent opruimen, vegen, nog eens vegen en linten uitzetten.”

Petra Boogerd, coördinator van de Dag van de Bouw van bouwcombinatie R Creators is druk met de voorbereidingen.

Stalen hekken

De ombouw van de Knoopkazerne tot Rijkskantoor in hartje Utrecht is een van de 129 projecten die letterlijk de deuren opengooit. Normaal beveiligen grote stalen draaideuren de bouwplaats van nieuwsgierige pottenkijkers, maar zaterdag zijn ze van harte welkom. Letterlijk wordt de bezoekers een kijkje achter de schermen gegund.

Al weken van tevoren is nagedacht over een logische looproute en al weken wordt daar rekening mee gehouden in de logistieke planning op de krappe bouwplaats. Ook zijn tientallen medewerkers bereid om hun vrije zaterdag op te offeren om rondleidingen te verzorgen en vragen te beantwoorden.

Stapel pallets op looproute

“Het is natuurlijk niet handig als net een stapel pallets midden op de looproute zou staan. Al een week wordt extra opgeruimd en donderdag en vrijdag is hard geveegd. We zijn er wel druk mee. Vrijdag worden de linten en borden geplaatst en dan zijn we er klaar voor.”

De bouwplaats tussen het Beatrixtheater en de Rabo-bank is indrukwekkend, maar slechts een van de vele bouwplaatsen in Utrecht die open zal zijn. In alle provincies zijn grotere en kleinere bouwplaatsen open. Vorig jaar kwamen bijna 100.000 bezoekers af op de Dag van de Bouw.

Wat doen ‘ze’ eigenlijk

De Gaaspertunnel wordt voor een dag omgebouwd tot evenemententerrein – “stevige schoenen aanbevolen”. Verder is een kijkje mogelijk bij de 84 appartementen aan de Visserslaan in Arnhem en/of de vervanging van 150 KV kabels, Project43, de Friese Klimtoren of de Beatrixsluis.

Ook het station Lansingerland/Zoetermeer strak langs de A12 opent tussen 10.00 en 16.00 uur de deuren. “Wij doen mee aan de Dag van de Bouw, omdat we ontzettend trots zijn op ons project,” geeft projectmanager Dennis Dierikx aan. “Heel concreet komt er een brug over de A12 van 44 bij 220 meter waarop RandstadRail zal halteren en waaronder perrons langs het hoofdspoor komen voor een nieuw treinstation.” Elke dag wordt hard gewerkt, maar de Dag van de Bouw geeft de unieke kans om op het terrein te kijken in plaats van er langs te razen en je af te vragen wat ‘ze’ allemaal aan het doen zijn.

Trots op sector

De sector laat vol trots zien waar ze mee bezig zijn en vooral hoe. Het is hard nodig om te laten zien hoe leuk werken in de bouw kan zijn. Het UWV waarschuwde onlangs nog voor 35.000 openstaande bouwvacatures. De toestroom van jonge mensen met een technische opleiding blijft sterk achter bij de vraag.

De sector kan het goed gebruiken dat meer mensen de bouw weer als aantrekkelijk ervaren: weg met het stoffige imago met zwaar werk. De ‘gewone’ Nederlander krijgt een kijkje gegund in de fascinerende wereld achter baksteen, beton en asfalt.

Bouwend Nederland: “De bouw, dat ben jij. Dat zijn wij, met elkaar. Nederland kan niet zonder de bouw. Er zouden geen bruggen, geen openbare gebouwen en geen wegen zijn. Geen huizen om in te wonen. Dat is best bijzonder, als je erover nadenkt.”

Reageer op dit artikel