nieuws

BAM wint opdracht voor renovatie stadhuis Woerden

bouwbreed Premium 1981

BAM wint opdracht voor renovatie stadhuis Woerden

BAM Bouw en Techniek gaat voor 11,5 miljoen euro het stadhuis van Woerden renoveren. De Bunnikse bouwer won de Europese aanbesteding, zo heeft de gemeente dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De werkzaamheden starten volgende maand. Over een jaar moet de klus zijn geklaard.

Afgelopen maanden heeft Lek Sloopwerken het bestaande gebouw reeds gestript en deels gesloopt. De vrijgekomen materialen zullen voor 98 procent worden hergebruikt  en binnen een straal van 25 kilometer worden verwerkt.

Renovatie zorgt voor labelsprong

De renovatie moet het gebouw, dat een label G+ had, aan een label A+ helpen. Dit wordt onder meer gerealiseerd door het gebruik van ledverlichting, zonnepanelen, een WKO- en energiezuinige installaties.

“Niet alleen het gebouw moet duurzaam zijn, ook de aannemer hebben we beoordeeld op duurzaam ondernemen. Zo scoorde BAM met een lage CO2-footprint, een slim vervoer- en toeleverplan en een ambitieus afvalrecyclingprogramma”, aldus wethouder Ivo ten Hagen.

Ook op Social Return On Investment (SROI) scoorde BAM meer dan uitstekend.Ten Hagen: “Hierbij worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken bij het project om zo werkervaring op te doen. Een concept dat, tijdens de sloop door Lek Sloopwerken, al voor twee fulltime arbeidsplaatsen heeft gezorgd.”

Bouwplaats voor leerlingen

Naast de SROI-arbeidsplaatsen start BAM  tijdens de bouw ook met het concept ‘Leerlingbouwplaats’. Dit betekent dat leerlingen op de bouwplaats met een werk- en leertraject opgeleid worden. “Ik ben ontzettend tevreden over het feit dat we onze hoge duurzaamheidsambitie kunnen realiseren. En dat we iets betekenen voor de lokale arbeidsmarkt. Meer kan ik eigenlijk niet wensen voor dit renovatieproject”, aldus de wethouder.

Het Woerdense stadhuis wordt gerenoveerd omdat het niet meer voldeed naan de eisen van de huidige tijd. Het was te groot en verkeerde in een slechte staat. Door flexibel gebruik van werkplekken en multifunctioneel gebruik van de raadzaal kan het stadhuis fors kleiner worden.

Reageer op dit artikel