nieuws

Zeven vragen over de beursgang van VolkerWessels

bouwbreed Premium 1768

Zeven vragen over de beursgang van VolkerWessels

In een bouwkeet in Amsterdam gaf het bestuur van VolkerWessels op 18 april het startschot voor de beursgang. Gaat VolkerWessels een ander bedrijf worden na de beursgang? En zes andere vragen.

Waarom nu een beursgang?

Het einde van de crisis in de bouw lijkt een perfect moment voor een beursgang voor VolkerWessels. Toch noemt Jan de Ruiter, voorzitter van de raad van bestuur dit niet als reden. “De familie wil het”, motiveert de voormalige bankier het moment van de “intention to float”. Wat de familie wil: het kapitaal spreiden. De familie is Dik Wessels en zijn kinderen. In september 2016 werd De Ruiter al gepolst om de beursgang te leiden. Hij was toen werkzaam als adviseur bij Reggeborgh, het investeringsbedrijf van de familie Wessels. Dat onderzoek is nu afgerond. Uitkomst volgens De Ruiter: “VolkerWessels is er klaar voor”.

Wat belooft VolkerWessels de beleggers?

Het bedrijf staat er goed voor, zegt het bestuur. De orderportefeuille groeit per jaar 10 procent. De ebitda-marge is 4,6 procent. Die marge moet nog omhoog richting de 5,5 procent. De omzet zal de komende jaren met 3 à 4 procent groeien. Van de nettowinst zal 50 tot 70 procent worden uitgekeerd aan dividend. In Nederland is VolkerWessels marktleider in de markten bouw, projectontwikkeling, infrastructuur en energie- en telecominfrastructuur. VolkerWessels haalt 70 procent van zijn omzet uit Nederland. In de Cobouw 50 staat VolkerWessels op nummer 2 na BAM. BAM haalt minder dan de helft van zijn omzet uit Nederland.

Wat vindt Dik Wessels van een beursgang?

De beurs kan een bedrijf op een ongezonde manier onder druk zetten, zei Dik Wessels in oktober 2015 tegen Cobouw. Bouwers als Ballast Nedam en Heijmans hadden volgens hem in de crisis onder druk van de aandelenmarkt ongezond veel projecten onder kostprijs binnengehaald. “Zelfs toen ze wisten dat ze slecht draaiden, namen ze nog werken aan voor prijzen die niet realistisch zijn.” De bouwers werden blind voor risico’s, ze wilden per se scoren. “Beursbedrijven moeten laten zien dat ze winst kunnen maken. Anders gaat het met de beurskoers niet goed”. VolkerWessels was eerder beursgenoteerd. In 2003 kocht Reggeborgh echter alle aandelen terug voor 700 miljoen euro. Dik Wessels kent VolkerWessels dus als beursbedrijf én als familiebedrijf. “Ja. Waar denk je dat ik meer vreugde in heb?”, zei Wessels. In het familiebedrijf, dachten wij. Maar anderhalf jaar later ziet de wereld er kennelijk weer anders uit.

Heeft VolkerWessels iets te verbergen?

Als VolkerWessels beursgenoteerd is, zal het meer openheid moeten geven. Tot nu toe kon het bouwconcern elk jaar met een korte telefonische toelichting op het summiere jaarverslag wegkomen. Straks dient elk kwartaal een tussenstand gegeven te worden van de financiële gezondheid. Hoe scoort VolkerWessels bijvoorbeeld op grote projecten, zoals SAAOne en de Zeesluis IJmuiden? Wordt er verlies geleden? Of de buitenwereld dan alles komt te weten, is de vraag. Volgens Dik Wessels (Cobouw, oktober 2015) zorgt de beurs ervoor dat bedrijven zich beter proberen voor te doen dan ze zijn. De financiële man prepareert zich bijvoorbeeld op vragen van analisten, wist Wessels. “Hoe zal ik het zeggen? Het heeft niets met de werkelijkheid te maken. Er zijn zoveel manieren om niet te liegen en ook niet de waarheid te spreken.” 

Gaat VolkerWessels een ander bedrijf worden na de beursgang?

Nee, zei De Ruiter tijdens de persconferentie. “We gaan niet veel anders doen.” VolkerWessels blijft de faalkosten reduceren, blijft innoveren en als er een kans is, blijft het bedrijven overnemen. Net als nu. De beursgang is niet in het leven geroepen om aan extra geld te komen, benadrukt het bedrijf. Welke koers het bedrijf op lange termijn zal varen, is onzekerder, geeft De Ruiter toe. “De aandeelhouders bepalen uiteindelijk wat er met het bedrijf gebeurt.”

Blijft de familie Wessels een belang houden in VolkerWessels?

De familie Wessels wil in eerste instantie een meerderheidsbelang houden. Na verloop van tijd mag dat een “substantieel” minderheidsbelang worden. “Minstens 5 procent”, zegt De Ruiter. Een beschermingsconstructie met preferente aandelen moet een vijandelijke overname bemoeilijken. De Ruiter: “Die constructie krijgt alleen tanden als het belang van de grootaandeelhouder onder de 20 procent komt.” Het stemrecht van de gewone aandelen wordt dan gehalveerd. Tevens wordt er bij een bod een periode van rust ingelast, waardoor partijen worden gedwongen alle belangen nog eens af te wegen.

Vertrekt topman Jan de Ruiter na de beursgang?

Nee, hij blijft. De Ruiter moest overigens wel “even nadenken” toen hij een half jaar geleden gevraagd werd VolkerWessels te leiden. “Want het is een beetje atypisch: een bankier die bouwer wordt”, zei hij na afloop van de persconferentie over de beursgang. Maar zo gek was het ook weer niet. “Ik had eigenlijk architect willen worden. Met een omweg kom ik nu bij een bedrijf terecht die dingen maakt. Ik vind dat ontzettend leuk.” Als bankier had hij “heel veel bouwbedrijven voorbij zien komen, gefinancierd, emissies voor gedaan, garanties gegeven”, zegt hij. “Dus die sector is niet een hele grote onbekende. Maar het is wel anders als je van buiten naar binnen kijkt dan van binnen naar buiten.” De kans dat De Ruiter op zijn post blijft als straks de beursgang is geslaagd, is groot. “Dat hoop ik wel! Ik heb een contract voor vier jaar. Wat er daarna gebeurt zie ik wel.”

Reageer op dit artikel