nieuws

Waarom dit slimme huisje is gemaakt van sterke deuren

bouwbreed Premium 1914

Waarom dit slimme huisje is gemaakt van sterke deuren

Uit CNC-gefreesde panelen voor buitendeuren maakt Mill Panel een charmant tiny house. Het energieneutrale Mill Home beleeft zijn primeur op de Beurs Building Holland.

Voor de deur van het Rai complex staat deze dagen een klein langwerpig huisje met een puntdak. Drie bedden, een badkamer, keukentje woonruimte en een veranda zijn compact samengebracht op een oppervlak van amper 30 vierkante meter. Her en der is slim opbergruimte ondergebracht in de vorm van laatjes, kastjes en planken.

Met ruim 3 meter is het huisje net wat breder dan een zeecontainer, maar  directeur Ron Besemer van Mill Panel verzekert dat het  op een dieplader over de weg vervoerd worden zonder extra maatregelen.

Het idee voor het Mill Home is ontstaan toen Mill Panel een paar jaar terug hele grote overheaddeuren vervaardigde. Laagjes vurenhout  werden afgewisseld met kurk, met isolatiemateriaal, aluminium en tricoya, volgens de verlijmings- en perstechniek waarin het bedrijf al jarenlang is gespecialiseerd. “ Maar deze giganten waren zo sterk en stabiel dat ik dacht: hier moet je een huis uit bouwen”, vertelt Besemer. “Op de Bouwbeurs in 2015 zijn we actief op zoek gegaan naar partijen die heil in zagen en zo kwamen we in contact met Auke de Voor en Gerard Dijkstra. “

Aluminium voor dampdichtheid

De panelen waaruit het Mill Home zijn opgebouwd zijn zelfs versimpelde uitvoeringen van de deurpanelen “Een laag verlijmd aluminium is voor dit doel meer dan voldoende. En die is niet eens nodig voor de stabiliteit, zoals bij onze deuren, maar voor de dampdichtheid.”

Een heel wijkje in Tietjerksteradiel

Na de bouw van een paar prototypen is het Mill Home volgens de initiatiefnemers nu marktrijp. Van de variant zoals die deze dagen voor het Amsterdamse Rai-complex is te bewonderen worden er in juni vijf neergezet in het Friese Tietjerksteradiel. Dijkstra, inmiddels sales manager van het nieuw opgerichte dochterbedrijf Mill Home, wordt de bewoner en eigenaar van één van de vijf woningen.

Met de 32 geïntegreerde zonnepanelen op het dak levert het tiny house royaal voldoende stroom voor de eigen behoefte. Al wordt ook de warmte voor de elektrische vloerverwarming en het tapwater van de kleine doorstroomboiler opgewekt met elektriciteit. Uit de ventilatielucht, gestuurd op vocht en CO2, wordt warmte teruggewonnen via een bescheiden unit die in de installatie-kast zit die van buitenaf toegankelijk is. De douche hergebruikt zijn warme water zoveel mogelijk na het te hebben gefilterd. Toilet en wastafel van de badkamer zijn samen ondergebracht in één fraai vormgegeven keramisch element.

 

Onroerend goed

De kosten voor het Mill Home bedragen zo’n 70.000 euro. De kavels in Tietjerksteradiel die ruimte bieden voor een moestuin kosten nog eens 10.000 euro. Met Rabobank  zijn afspraken gemaakt dat de kopers zonodig een volledige hypotheek krijgen op de woningen. Daarvoor moeten de huisjes wel gefundeerd worden, zodat ze ook juridisch gelden als onroerend goed. Dijkstra gaat er vanuit dat hij en de vier andere bewoners straks voor 400 euro netto per maand kunnen wonen. Mocht op termijn de salderingsregeling voor zonne-energie verdwijnen, dan is er volgens de salesmanager in de installatieruimte nog wel een plekje voor een huisbatterij. “Maar volledig off-grid wonen was nu niet direct ons doel.” 

Reageer op dit artikel