nieuws

Recordaantal fusies en overnames in de bouw

bouwbreed 776

Recordaantal fusies en overnames in de bouw

De bouwsector is zich na de crisis nog druk aan het herschikken. Vorig jaar vonden er 490 fusies en overnames plaats, bijna 20 procent meer dan in 2015.

Terwijl de bouw weer aantrekt, wordt er tussen bouwers nog driftig aan elkaar gesnuffeld en worden nieuwe organisaties gesmeed. Het CBS registreerde in 2016 490 fusies en overnames in de bouw. Zoveel zijn er sinds de eerste meting van het CBS (2007) niet geweest.

Zelfstandig verder of aansluiten bij anderen?

Aan het eind van de crisis worden de balansen opgemaakt. Ondernemers gaan vooruit kijken. Ga ik het zelfstandig redden of zoek ik aansluiting bij anderen?

Grote bouwconcerns zijn nog volop bezig om hun kosten te verlagen. Het moet, want op de meeste markten is de concurrentie nog fors. Bedrijfsonderdelen samenvoegen kan helpen.

Ja-woord vaker bij gespecialiseerde aannemers 

Vooral in het midden- en kleinbedrijf worden nieuwe bedrijven gevormd, blijkt uit de CBS-cijfers. In het kleinbedrijf (tot 10 werknemers) werd vorig jaar 305 maal gefuseerd en overgenomen. Voor bedrijven met meer dan 10 werknemers werden 190 samenvoegingen geteld.

De meeste huwelijken (265) vonden tussen gespecialiseerde aannemers plaats. Bij installatiebedrijven werd 110 keer het ja-woord gezegd. Bij afwerkingsbedrijven 85 keer.

Veel fusies tussen producenten metalen bouwproducten

In de burgerlijke en utiliteitsbouw kwam de teller tot 205. Bij de gww-sector slechts tot 25.

Bij de toeleverende industrie valt vooral het samenklonteren van producenten van metalen bouwproducten op. In 2016 werd vijftig maal gefuseerd en overgenomen.

Nee, de bouw heeft de crisis nog niet helemaal afgeschud.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels