nieuws

Projectmanager ervaart hoogste werkdruk

bouwbreed 100

Projectmanager ervaart hoogste werkdruk
CBS

Projectmanagers ervaren de meeste werkdruk op de bouwplaats. Bouwvakkers en hoveniers hebben minder stress, maar de manager op het hoofdkantoor heeft wel weer een stressbaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht in kaart hoe werknemers zelf de druk ervaren.

Minste stress in groensector

Opvallend is dat de bouwsector veel lager scoort dan het onderwijs, de horeca en verpleging. Koks, artsen, juristen en managers ervaren het vaakste hoge werkdruk. Bouwtechnici ervaren lage werkdruk, blijkt uit de inventarisatie. Wie in het groenwerk zit, ervaart in de bouw nog minder stress.

Zelf werk indelen helpt

De mogelijkheid om zelf werk in te delen ‘job control’ vermindert de druk, terwijl een dreigend ontslag de stress juist verhoogt.  Een lage emotionele belasting zorgt er ook voor dat de werkdruk als laag wordt ervaren. Bij juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening spelen de verwachtingen ten aanzien van het werk een grote rol.

Reageer op dit artikel