nieuws

‘Zevenduizend arbeidsdagen om 7,4 miljoen huizen op te knappen’

bouwbreed Premium 105

‘Zevenduizend arbeidsdagen om 7,4 miljoen huizen op te knappen’
Suzanne van de Kerk

De Bouwagenda, de zwakke lobby van het MKB richting politiek en het tekort aan vakmensen. Het waren de belangrijkste onderwerpen tijdens het Cobouw Café in Veenendaal.

“Ho, ho .. dat staat er wel degelijk allemaal in”, mompelt Bernard Wientjes ietwat verontwaardigd. De voorzitter van de Taskforce Bouw, die deze week zijn Bouwagenda presenteerde, staat dan nog tussen het publiek in het Cobouw Café.

Aan tafel gaat op dat moment voormalig PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens in op een vraag van presentator Thomas van Belzen. Hoe het toch kan dat de bouw het maar niet voor elkaar krijgt om met één stem te spreken. Dat het MKB en het grootbedrijf het over sommige onderwerpen maar niet eens kunnen worden? Kerstens: “De bouw functioneert in mijn ogen suboptimaal vanwege de wijze van organisatie. Dat draagt bovendien bij aan de ongelofelijk hoge faalkosten. Bedrijven moeten zelf ook veel meer investeren in vakopleidingen.”  

Banenmotor

NOA-voorman Hendrik Ruys ergert zich aan het feit dat de overheid meer oog lijkt te hebben voor grote en machtige bedrijven. “Terwijl het MKB de banenmotor is en het meeste geld aan belastingen opbrengt.”  

FNV-Bestuurder Peter Roos mist het sociale aspect in de Bouwagenda. “Technische innovatie is mooi. Maar hoe zorgen we voor de mensen? “

Het zorgt wederom voor verontwaardigd gemompel van Wientjes. Die staat ondertussen te popelen om zijn zegje te doen. “Er wordt wel degelijk gelobbyd voor en door het MKB. En ik bestrijd dat het MKB meer bijdraagt aan het nationaal product. Het is ongeveer fifty-fifty. En ook aan de sociale paragraaf besteden we uitgebreid aandacht.”  

7000 arbeidsdagen

Wientjes legde vervolgens de ernst van de situatie uit. Het waarom van zijn Bouwagenda. “We moeten in de bouw veel grootschaliger werken. Als je 100.000 huizen per jaar wilt isoleren dan kan dat niet anders. We hebben als Nederland het klimaatverdrag van Parijs getekend. Daar kunnen we niet onderuit. In 2050 moet de hele gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Dan heb je nog ongeveer 7000 arbeidsdagen. Ga er maar aan staan. Dat lukt alleen als we zaken echt anders gaan doen.”

Kijk hier het

Kijk hier het
En dat betekent volgens Wientjes geenszins dat er alleen werk is voor grote bouwers. “De tijd van schaarste en het werk onderling verdelen is voorbij. We hebben iedereen nodig. Ook kleinere bedrijven kunnen in deze tijd weer een vuist maken.”

De voorzitter van de Taskforce Bouw wees er wederom op dat de arbeidsproductiviteit fors omhoog, en de bouwkosten fors omlaag moeten. “Er moeten 7,4 miljoen huizen worden aangepakt. Reken dat maar eens uit.”

Beter belegde boterham

Naast de Bouwagenda van Wientjes discussieerden de tafelgasten tijdens het Cobouw Café op de Vloerendag van de Ondernemersvereniging van Afbouwbedrijven (NOA) vooral over het tekort aan vakmensen en de miljarden die nodig zijn om meer leerlingen enthousiast te maken voor de bouw en techniek. Eric van der Zande, voorzitter Hoofdsector Vloeren en Terrazzo van de NOA verwoordde het treffend, toen hij zei dat HAVO-leerlingen veel vaker gestimuleerd zouden moeten worden om voor een vervolgopleiding in de afbouw te kiezen. “Daar verdienen ze een veel beter belegde boterham dan op een kantoor van een bank- of verzekeraar. Maar de bouw staat helaas in een veel te laag aanzien. In Nederland zijn we heel goed in het oprapen van mensen. Terwijl we ze in mijn ogen heel slecht leren lopen.”

Vanuit de zaal klinkt instemmend gemompel. “Hoog en laag opgeleid?”, vraagt een aanwezige zich vertwijfeld af. “Hoezo? In mijn ogen is iemand goed of slecht opgeleid. En vakmensen zijn dus goed opgeleid, niet laag opgeleid.”

 

Reageer op dit artikel