nieuws

‘NAM trekt zich terug, maar voor bouw verandert er niets’

bouwbreed Premium 59

‘NAM trekt zich terug, maar voor bouw verandert er niets’
Heinz Aebi

De NAM trekt zich terug uit de afhandeling van aardbevingsschade. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Voor de bouw en het tempo van de versterkingsopgave verandert er echter weinig, vreest corporatiebestuurder Lex de Boer van Lefier.

“Voor de actievoerende Groninger is het buitengewoon goed nieuws, dit is vooral van psychologische betekenis, maar voor de bouw verandert er niets”, spreekt De Boer op de ochtend dat het Dagblad van het Noorden onthult dat Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders de schadeafwikkeling overneemt van de NAM.

“Ik ben vooral benieuwd naar de afspraken die minister Kamp met de NAM gemaakt heeft over de financiering”, gaat de corporatiedirecteur verder. “Krijgt Alders meer geld te verdelen voor de versterkingsopgave?”

Per project onderhandelen 

Al langer is De Boer kritisch. Hij ervaart, met vele andere bouwers en opdrachtgevers, dat discussies over meerkosten met de NAM, bouwprojecten frustreren. Vooral over projecten in de rand van het aardbevingsgebied is veel discussie met als gevolg dat er ook bouwers zijn die zich helemaal niets meer aantrekken van de aardbevingsnorm. Zoek het maar uit met je onkostenvergoeding, redeneren zij. 

Niet aardbevingsbestendig

De corporatiedirecteur liet onlangs al haar vastgoed doorrekenen op basis van de aardbevingsnorm die nog altijd niet in het Bouwbesluit staat. Lefier kwam op basis daarvan tot de conclusie dat de versterkingsopgave veel groter is dan de NAM tot nu toe doet geloven. “Alders zegt op zijn beurt dat wij met ons onderzoek niet kunnen aantonen dat hij verkeerde prioriteiten stelt. Ik heb echter nog steeds te maken met woningen die niet aardbevingsbestendig zijn. Het grootste risico is niet dat investeringen niet doorgaan, maar dat er doden vallen bij een aardbeving.”

De NAM liet eerder al aan Cobouw weten dat de norm voor aardbevingsbestendig bouwen conflicteert met andere eisen uit het Bouwbesluit. De Boer kan zich voorstellen dat de norm, die dit jaar wordt aangepast, misschien wat overdreven is. “Het gaat mij vooral om duidelijkheid. Nu moeten we met zijn het gesprek voeren over wat een acceptabel risico is. In Loppersum legt Alders de versterkingen van woningen bewoners op, terwijl er met een exact identieke woning een paar honderd meter verderop niets gebeurt.”

Bouwproductie stagneert

“De bouwproductie is lager door de discussies over meerkosten”, verklaarde Roeland van der Schaaf, wethouder van Groningen onlangs tegenover Cobouw. “Over de technische meerkosten is eigenlijk nog zelden discussie”, stelde de wethouder. “Maar we zien wel dat de NAM steeds vaker op de stoel gaat zitten van de bouwer en gemeente. Zo van pas even het ontwerp aan, dat is een stuk goedkoper. En als jullie zo graag een gebouw willen met veel glas dan betaal je de meerkosten zelf maar. Onaanvaardbaar en leidt tot Sovjetarchitectuur. De NAM gaat hier toch niet bepalen wat hier wel en niet gebouwd mag worden?”

Guinness book of records

Van der Schaaf dringt ook al langer aan op een oplossing. “Mijn grootste zorg is eigenlijk is dat er nog steeds niet goed is nagedacht over een nieuwbouwfonds. Die moet er echt komen. Met een vast percentage van de bouwsom, een specifieke regeling voor bijzondere gebouwen en met Hans Alders die het fonds beheert.

In een interview met Cobouw stelde Hans Alders onlangs dat het bouwtempo voor hem niet belangrijk is. “Ik hoef niet in het guinness book of records”, sprak hij letterlijk. 

 

Reageer op dit artikel