nieuws

Kamervragen Groningse nieuwbouw hopen zich op

bouwbreed 12

Kamervragen Groningse nieuwbouw hopen zich op

De Kamervragen over bouwers in Groningen die bewust niet aardbevingsbestendig bouwen volgens de norm hopen zich op. Na de PvdA en het CDA wil nu ook D66 opheldering van minister Kamp over de ‘hersenkraker van Alders’. 

D66 vindt dat alle bewoners van Groningen veilig moeten kunnen wonen. Kamerlid Stientje van Veldhoven wil daarom van minister Kamp weten wat hij ervan vindt dat er nog steeds huizen en andere gebouwen in Groningen worden gebouwd die niet voldoen aan de aardbevingsnorm (NPR 9998) die al meer dan een jaar klaar is.

Wetswijziging had al in december 2015 in moeten gaan

De partij vraagt zich bovendien af waarom de aardbevingsnorm nog steeds niet in het Bouwbesluit staat. Kamp beloofde dat eind 2015 zo snel mogelijk te doen, maar tot op de dag van vandaag kwam het er niet van. Sterker nog. Uit stukken die Cobouw in handen heeft, blijkt zelfs dat het de bedoeling was het Bouwbesluit al per 1 december 2015 aan te passen.  

Meerdere bronnen, onder wie Nationaal Coördinator Hans Alders en minister Kamp verklaarden tegenover Cobouw dat het plotselinge en niet aangekondigde uitblijven van de aardbevingsnorm met geld te maken heeft.

Onderhandelen over hogere bouwskosten

Hogere bouwkosten zouden vanaf het moment dat de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit staat, niet meer verhaald kunnen worden op de NAM, vrezen Kamp en Alders. Over een goede compensatieregeling wordt echter nog altijd onderhandeld. “Dat is een hersenkraker”, zei Alders eerder tegen Cobouw.

Meerkosten koppelen aan een norm in het Bouwbesluit is namelijk nog nooit gebeurd. Bovendien stelt de NAM, maar ook Kamp, dat de aardbevingsnorm voor verbetering vatbaar is.  De NEN heeft inmiddels die opdracht al gekregen, maar geeft aan dat de nieuwe versie pas tegen het eind van dit jaar klaar is.

Onvrede onder corporaties en bouwers

Hoewel de NAM nieuwbouw volgens de aardbevingsnorm probeert te stimuleren met een vergoeding, zorgt die aanpak voor veel onvrede onder corporaties en bouwers.

Discussies over de hogere bouwkosten en een passende vergoeding houden meerdere projecten in de greep. Sommige projecten zijn opgeleverd, terwijl over de hoogte van de vergoeding nog altijd geen overeenstemming is.

Dubieus, maar niet verboden

‘Zoek het maar uit met je vergoeding’, denken meer en meer ontwikkelaars, verklaren bronnen tegen Cobouw. Bij een project van ongeveer 80 woningen en appartementen koos bouwer Rottinghuis er bewust voor om de aardbevingsnorm links te laten liggen. De bouwer nam dat zelfs op in een koopovereenkomst.

Via VolkerWessels liet Rottinghuis wel weten dat er een aantal maatregelen zijn genomen om de woningen extra stevig te maken. Volgens de architect van het project zijn die maatregelen echter ‘marginaal’.

‘Maak het afdwingbaar’

Omdat de aardbevingsnorm niet verplicht is, valt Rottinghuis niets te verwijten, liet minister Kamp eerder deze week aan Cobouw weten. Politieke partijen in Den Haag lijken zich daar niet bij neer te leggen.

“Hoe kan het dat de NPR nog steeds niet opgenomen is in het Bouwbesluit waardoor de normen ook wettelijk afdwingbaar zijn? Bent u van plan om dat alsnog te doen? Zo ja, per wanneer? Zo nee, hoe waarborgt u dan dat nieuwe huizen en gebouwen in Groningen veilig zijn?”, vraagt D66 aan Kamp.  

 

Reageer op dit artikel