nieuws

Hoogste omzetstijging architectenbranche sinds jaren

bouwbreed 17

Hoogste omzetstijging architectenbranche sinds jaren

Architectenbureaus hebben een sterk laatste kwartaal van 2016 achter de rug. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen de opbrengsten op jaarbasis met bijna 12 procent, de grootste omzetstijging in de architectenbranche sinds begin 2006.

In heel 2016 dikte de omzet met dik 7 procent aan. Architecten krabbelen al sinds eind 2014 langzaam op uit de crisis, maar hun omzetniveau ligt nog wel bijna 45 procent lager dan in het topjaar 2005.

Het CBS rekent de architecten tot de zakelijke dienstverlening. Die sector zette als geheel een kleine 6 procent meer om in 2016, na een verkoopplus van bijna 8 procent in 2015. Daarmee neemt de omzet in de sector al ruim drie jaar op rij toe.

Ook enkele andere deelbranches lieten stevige groeicijfers zien. Zo kregen arbeidsbemiddelaars, uitzendbureaus en personeelsbeheerders er een kleine 8 procent aan omzet bij. Bij administratieve dienstverleners, zoals accountants en belastingadviseurs, was sprake van een stijging van ruim 6 procent. Dit was voor hun de sterkste jaargroei in ruim een decennium.

Het vertrouwen van zakelijke dienstverleners is momenteel ook ijzersterk. De graadmeter waarmee het statistiekbureau het ondernemerssentiment meet, bereikte begin dit jaar het hoogste niveau sinds 2008, zo werd onlangs al bekend.

Reageer op dit artikel