nieuws

Bouwagenda revolutie? Nou een voorzichtige dan…

bouwbreed 53

Bouwagenda revolutie? Nou een voorzichtige dan…

Een Tesla heeft 22 sensoren, een gebouw maximaal 2. Dat verschil geeft voor architect Ben van Berkel de essentie aan waar de kansen liggen om de komende jaren de bouw een boost te geven.

Wientjes verzamelde een ploeg mensen om zich heen met klinkende namen als Ben van Berkel, Annemieke Nijhof, Coene Talsma en Maxime Verhagen. Het polderen moest snel en breed gedragen, zonder al te veel controverse, was de achterliggende filosofie.

De sfeer bij de presentatie van de Bouwagenda in Nieuwspoort is bruisend en verwachtingsvol, maar revolutie?

Denk groot, denk revolutie 

In recordtempo is het Bernard Wientjes gelukt om met 50 partijen de prioriteiten vast te stellen en de 11 routes uit te stippelen om de groene ambities waar te maken. Denk groot, denk revolutie: “Elke stap die we nu zetten moet passen in een van die routes. Alleen dan komt deze revolutie op gang”, waarschuwt de oud VNO-topman  zijn gehoor. Hij krijgt komende vier jaar om de agenda onomkeerbaar in te voeren.

“We gaan echt wel anders werken in de bouw, maar dat gaat langzaam”, voorspelt Natasja van Wijk van het Instituut van Bouwrecht. De revolutie om te digitaliseren, samen te werken en alle kennis te delen ziet ze niet meteen voor zich. De ambitie die van de agenda af spat spreekt aan, maar…

Graag geloven, maar eerst zien

Alle aanwezigen willen maar al te graag geloven dat de Bouwagenda het verschil zal maken om de sector los te trekken van het kabbeltempo van de afgelopen jaren. De agenda gaat uit van de bouw van 1 miljoen nieuwe energieneutrale huizen en renovatie van nog eens 1 miljoen bestaande woningen. Het binnenklimaat in scholen moet verbeteren en de vervanging van infrastructuur kan veel slimmer en moet robuuster. Volledig andere bouwmethodes moeten het mogelijk maken om schaalsprongen te maken en de productiviteit met 30 procent te verhogen.

Makkelijk praten

De inzet is revolutie, maar is al een succes als de komende jaren een evolutie op gang komt, gniffelt het op de achterbankjes. Want hoe past zo’n revolutie bij risico’s, orderportefeuilles en tenders die de komende maanden op de rol staan.

Minister Kamp heeft makkelijk praten als hij zegt dat het gezamenlijke belang van de sector belangrijker is dan het individuele belang van de onderneming. Een extra opdracht zoals het opknappen van een school of het energieneutraal maken van een galerijflat is natuurlijk welkom. “Het zijn heel veel vliegtuigen in de lucht en die moeten nog wel landen”, zet ondernemer Albert Martinus de revolutie met beide benen op de grond.

Gevoel van urgentie ebt zomaar weg

Met een schuin oog kijkt Wientjes naar het nieuwe kabinet die 7 miljard euro op tafel moet leggen om de innovatie van de grond te trekken en de vergroening te subsidieren. De oud-topman van VNO beseft terdege dat de uitvoering van de agenda pas de echte revolutie op gang kan brengen. De grote valkuil is dat het gevoel van urgentie wegebt en alle partijen weer vervallen in het oude eigen dagelijkse patroon.

Reageer op dit artikel