nieuws

Zelfs beton blijkt koud te buigen

bouwbreed 76

Zelfs beton blijkt koud te buigen

Na glas blijkt nu ook beton koud te buigen. Hi-Con gaat fiets- voetgangersbruggen vlak storten en na ontkisten in de gewenste kromming buigen.

De leverancier van elementen van ultrahogesterkte beton kwam min of meer bij toeval op het spoor van de techniek. Bij het moederbedrijf in Denemarken kwamen af en toe elementen krom uit de mal. Als die vervolgens met een klem een paar dagen in de juiste vorm werden gedwongen,  bleven ze daarna netjes recht.

“Zo ontstond het idee om deze eigenschap bewust te gaan benutten”, meldt constrcuteur Rogier van Nalta van Pieters Bouwtechniek. Het scheelt immers aanzienlijk in malkosten wanneer je een brugdek vlak kunt storten en daarna in de gewenste vorm buigen. Dan kun je met één mal bruggen maken met verschillende kromtestralen.  

 

Een student van de TU Delft is vorig jaar afgestudeerd op onderzoek naar de techniek. Bij proeven in de driepuntsbuigopstelling van de TU Delft bepaalde hij de juiste parameters. Daarna werden  in de fabriek in Denemarken een paar elementen op ware grootte gebogen. Het is volgens Van Nalta nu tijd voor een proefproject. Hi-Con en Pieters zoeken een opdrachtgever die niet vies is van een experiment en ook wel de charme inziet van een mogelijke wereldprimeur.  

Octrooi

Octrooi op de techniek hebben Hi-Con en Pieters niet aangevraagd. Daarin verschillen ze dus van Movares dat jaren geleden de techniek van het koud buigen van gelaagd glas wel patenteerde. Het ingenieursbureau is regelmatig verwikkeld in juridische procedures met glasbedrijven die de techniek zonder licentie toepassen. Het geheim van het koud buigen van beton  schuilt volgens Edward Verschoor van Hi-Con niet zozeer in het buigen zelf, maar in de samenstelling van het betonmengsel waar de firma al decennia mee ervaring heeft. De versie CRCi2 van de ultrahogesterkte beton die Hi-Con wordt al langer gebruikt en is niet aangepast.   In het komende nummer van het Cobouw weekblad is meer te lezen over het koud buigen van beton.

Reageer op dit artikel