nieuws

Vakmanschap: ‘Ik leer nog elke dag bij’

bouwbreed 11

Vakmanschap: ‘Ik leer nog elke dag bij’

Maarten Wijers (24) is allround dakdekker. Hij vertelt over de kneepjes van het vak.

“Ik kreeg belangstelling voor dit vak tijdens een stage bij een aannemer waar ik overkappingen timmerde. Ik vond het mooi werk, dakconstructies maken. Ik ben de vakopleiding voor hellende daken gaan volgen. Bij Jacobs ben ik intern verder opgeleid.

Wij doen alle soorten daken en we werken vooral in de renovatie. In de nieuwbouw is alles standaard, in de renovatie is iedere klus weer anders. Wat op papier niet klopt, moet je ter plaatse zelf oplossen. Zo leer je elke dag bij.

Ik heb een voorkeur voor schuine daken. Die leveren het meest zichtbare resultaat. Een nieuw dak op een oude boerderij maakt er meteen een heel ander huis van. Een vernieuwd plat dak is ook mooi, maar vanaf de straat zie je daar niets van, behalve de daktrim, het aluminium stripje aan de zijkant.

Bij het vernieuwen van een dak gaan eerst de oude pannen eraf en wordt alles gesloopt tot op de gording. Nadat de isolatie is aangebracht en de gootbeugels zijn gehangen zetten we met de schiethamer de nieuwe panlatten erop. We nemen de maten in de hoogte en de breedte en rekenen uit hoeveel pannen er per rijtje nodig zijn. Daarvoor gebruik ik de rekenmachine op mijn telefoon. We werken van beneden naar boven. Als we met het smetkoord strepen op de panlatten hebben gezet, leggen we de eerste drie rijtjes. Zo gaan we verder tot aan de nok.

We dragen een leren schort waarin we onze hamer en ander klein gereedschap opbergen. Afhankelijk van het project werken we met twee of drie man. Een man zet de pannen op stapeltjes, de ander legt ze op hun plek. De kraanmachinist hijst de pannen naar boven. Vroeger gebeurde dat met de hand. Dat was een onvoorstelbaar gesjouw. Ook de veiligheid is sterk verbeterd. Door de valbeveiliging en andere risicobeperkende maatregelen kunnen we lekker ontspannen werken.’’

Reageer op dit artikel