nieuws

Plasterk: 350.000 woningen nodig tot 2020

bouwbreed Premium 16

Plasterk: 350.000 woningen nodig tot 2020
Ronald Plasterk

Tot 2020 is behoefte aan 350.000 extra nieuwbouwwoningen. Dat schrijft minister Plasterk voor Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. In paniek raakt de minister vooralsnog niet.

De komende tien jaar zijn er 610.000 nieuwe woningen. Het gaat bijna uitsluitend (580.000) om koopwoningen, schrijft Plasterk. Opmerkelijker is echter het feit dat vooral tot 2020 een forse groei is te verwachten.

“Van de geraamde stijging van de woningbehoefte in de 10 jaars periode (2015-2025) met 610 duizend betreft meer dan de helft (zo’n 350 duizend) de periode tot 2020”, valt in de brief van de minister voor Wonen te lezen.

Woningtekort loopt op

Plasterk signaleert dat het bouwtempo echter achter blijft. Verandert er niets dan loopt het woningtekort op naar 2,1 procent in 2025, nu is dat 1,8 procent van de bestaande voorraad.

PvdA-Kamerlid Albert de Vries maakt zich al langer zorgen over de nieuwbouwproductie en dringt al langer aan op een soort bouwtarget voor gemeenten. Plasterk wil daar voorlopig niet aan, maar benadrukt dat in gesprek is met de 19 woonregio’s.

Papieren probleem

Het valt Plasterk wel op dat er in sommige regio’s een gebrek aan plannen is. Zo is het nog sterk de vraag waar de bouw van 3000 woningen in Noord-Holland vandaan zal komen. Plasterk nuanceert dat gebrek aan plancapaciteit vooralsnog een papieren probleem is.

“Dit hoeft geen probleem te vormen, aangezien het voor de eerstkomende tijd voldoende ruimte biedt voor de bouw van woningen, en het mogelijk is dat het tegen de tijd dat dat tegen de grenzen van de plancapaciteit wordt aangelopen in nieuwe plannen is voorzien.”

Conflicterende claims  

Met gemeenten en andere woningmarktspelers bespreekt Plasterk mogelijke oplossingen. Geen eenvoudige opgave, voorspelt de minister. “Bij het realiseren van extra plancapaciteit speelt ook de afweging waar te bouwen. Conflicterende claims om gebruik van de ruimte vragen om een zorgvuldige afweging.”

Op 9 maart organiseert Cobouw een Cobouw Verkiezings Café in Den Haag (Dudok), tussen 18:00 en 21:00. Tijdens deze editie van de talkshow gaan Kamerleden onder meer in debat over de toekomst van de woningmarkt en komen ook woningbouwers aan het woord. Aanmelden kan hier.

Reageer op dit artikel